Det er sværere at holde afstand i sofaen end i haven, og smitten spredes samtidig lettere inde end ude. Derfor kan de klassiske våben mod smitten - afstand og god håndhygiejne - med fordel få følgeskab af et lidt overset middel, nemlig udluftning. Influenza og virus spredes som bekendt via luften, og derfor er luftkvaliteten så vigtig at fokusere på.
Regelmæssig udluftning sænker ikke blot smitterisikoen, men har også en række positive sideeffekter, som i sig selv er god grund til at huske at få åbnet vinduerne.
- Mindsker risikoen for skimmelsvamp. I løbet af dagen ophober der sig fugt fra bl.a. madlavning, bad og vores ånde, og fugten giver skimmelsvamp mulighed for at sætte sig i vægge, vindueskarme og lignende.
- Fjerner skadelige partikler. Vores hjem afgiver automatisk en del skadelige gasarter og partikler - særligt stearinlys er en synder i den sammenhæng. Når du lufter ud, kommer du af med partiklerne.
- Mindsker allergisymptomer. Allergi er lidt af en folkesygdom i Danmark, og udluftning kan mindske symptomerne.
Mikrodråber bliver hængende
Problemet opstår, fordi vi spreder dråber i luften, når vi fx hoster eller nyser. De fleste dråber falder ganske vist hurtigt til jorden, men nogle af de mindste, såkaldte mikrodråber, bliver hængende i luften i længere tid og bliver ført rundt i rummet. Vil man nedbringe smitterisikoen indenfor, er det altså væsentligt at komme af med disse mikrodråber.
Det kan man gøre ved at sørge for at få skiftet luften, enten ved at benytte et ventilationssystem eller ved at lufte ud ved at åbne vinduerne. Forlader man sig på et mekanisk ventilationssystem, er det vigtigt at sikre sig, at ventilationssystemet ikke recirkulerer luften, da det blot vil betyde, at mikrodråberne vil blive ved med at cirkulere rundt i rummet.
Luft mere ud, end du plejer
Vælger man i stedet at lufte ud, er det vigtigt at gøre det flere gange om dagen, og ifølge Sundhedsstyrelsen bør frekvensen skrues op om vinteren for at nedsætte smitterisikoen. Hvor den gængse anbefaling om udluftning lyder på 3 gange dagligt, bør man ifølge Sundhedsstyrelsen nu åbne vinduerne 4-5 gange om dagen.
Her får du de bedste råd til effektiv udluftning:
- Luft ud 5-10 minutter 4-5 gange dagligt.
- Skab gennemtræk. Et enkelt åbent vindue er ikke nok til at skifte luften - det handler derimod om at få skiftet al luften hurtigt, og det sker mest effektivt ved at åbne flere vinduer, helst på tværs af boligen.
- Hvis I har gæster, så luft ud en ekstra gang, evt. før og efter besøget.
- Er I mange samlet i ét rum i længere tid, er det en god idé at skabe gennemtræk en gang i timen.