Tips og gode råd til boligejere

Familie_Hero_1440x812
Få råd og vejledning Kontakt os i dag
+
Få råd og vejledning Kontakt os i dag

Sundt indeklima: Sådan skal du lufte ud for at undgå smitte med influenza og virus

Når temperaturen falder, og mørket sænker sig, rykker vi tættere sammen indenfor. Vinteren har sine hyggelige sider, men årstiden har også en klar slagside: Højere risiko for influenza og smitte.

Indeklima

Det er sværere at holde afstand i sofaen end i haven, og smitten spredes samtidig lettere inde end ude. Derfor kan de klassiske våben mod smitten - afstand og god håndhygiejne - med fordel få følgeskab af et lidt overset middel, nemlig udluftning. Influenza og virus spredes som bekendt via luften, og derfor er luftkvaliteten så vigtig at fokusere på.

Læs også: Tjeklisten til godt indeklima i de kolde måneder

Fordele ved effektiv udluftning

Regelmæssig udluftning sænker ikke blot smitterisikoen, men har også en række positive sideeffekter, som i sig selv er god grund til at huske at få åbnet vinduerne.

 

  • Mindsker risikoen for skimmelsvamp. I løbet af dagen ophober der sig fugt fra bl.a. madlavning, bad og vores ånde, og fugten giver skimmelsvamp mulighed for at sætte sig i vægge, vindueskarme og lignende.

  • Fjerner skadelige partikler. Vores hjem afgiver automatisk en del skadelige gasarter og partikler - særligt stearinlys er en synder i den sammenhæng. Når du lufter ud, kommer du af med partiklerne.

  • Mindsker allergisymptomer. Allergi er lidt af en folkesygdom i Danmark, og udluftning kan mindske symptomerne.
Se mere Se mindre

Mikrodråber bliver hængende

 

Problemet opstår, fordi vi spreder dråber i luften, når vi fx hoster eller nyser. De fleste dråber falder ganske vist hurtigt til jorden, men nogle af de mindste, såkaldte mikrodråber, bliver hængende i luften i længere tid og bliver ført rundt i rummet. Vil man nedbringe smitterisikoen indenfor, er det altså væsentligt at komme af med disse mikrodråber.

 

Det kan man gøre ved at sørge for at få skiftet luften, enten ved at benytte et ventilationssystem eller ved at lufte ud ved at åbne vinduerne. Forlader man sig på et mekanisk ventilationssystem, er det vigtigt at sikre sig, at ventilationssystemet ikke recirkulerer luften, da det blot vil betyde, at mikrodråberne vil blive ved med at cirkulere rundt i rummet.

 

 

 

Luft mere ud, end du plejer

 

Vælger man i stedet at lufte ud, er det vigtigt at gøre det flere gange om dagen, og ifølge Sundhedsstyrelsen bør frekvensen skrues op om vinteren for at nedsætte smitterisikoen. Hvor den gængse anbefaling om udluftning lyder på 3 gange dagligt, bør man ifølge Sundhedsstyrelsen nu åbne vinduerne 4-5 gange om dagen.

Her får du de bedste råd til effektiv udluftning:

  • Luft ud 5-10 minutter 4-5 gange dagligt.

  • Skab gennemtræk. Et enkelt åbent vindue er ikke nok til at skifte luften - det handler derimod om at få skiftet al luften hurtigt, og det sker mest effektivt ved at åbne flere vinduer, helst på tværs af boligen.

  • Hvis I har gæster, så luft ud en ekstra gang, evt. før og efter besøget.

  • Er I mange samlet i ét rum i længere tid, er det en god idé at skabe gennemtræk en gang i timen. 
IndeklimaGuide_CTA_1150x820

Reducér risikoen for smitte. Hent vores guide til et godt indeklima.

Mere om
Indeklima

Sådan holder du varmen oppe og regningen nede med 6 nemme tiltag

Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens. Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens.

Brug den samme varme to gange med et genvindingsanlæg

Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast. Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast.

Få styr på støjen - dine vinduer kan hjælpe dig

Udefrakommende støj kan være en belastning, som over længerevarende tid kan gøre os syge. Vinduer med støjdæmpende glas kan være med til at mindske den belastning, du udsætter dig selv og din familie for. Udefrakommende støj kan være en belastning, som over længerevarende tid kan gøre os syge. Vinduer med støjdæmpende glas kan være med til at mindske den belastning, du udsætter dig selv og din familie for.
Alle artikler om Indeklima