Tips og gode råd til boligejere

Sådan børnesikrer du dine vinduer

07. maj 2017

Paskvil_børnesikring.png
Når man har børn, kommer deres sikkerhed frem for alt. Og netop sikkerhedsspørgsmålet fylder meget; ikke mindst mens de er små.

Hovedudfordringen med små børn er, at de ikke altid selv har en fornemmelse for, hvornår noget er farligt. Og et andet problem er, at de farlige situationer opstår i sammenhænge, som ellers er ufarlige for store børn og voksne. Eksempelvis når det handler om vinduer, som for de fleste af os er noget, vi forbinder med lys og luft og ikke som noget, der indebærer en risiko for at komme til skade.

Vælg sikre lukkemekanismer

Vinduets lukkemekanisme er et af de steder, hvor det er nemmest at gøre en – sikker – forskel. Grundreglen er enkel: Jo mere simpel, lukkemekanismen er, desto nemmere er vinduet at åbne, og dermed stiger risikoen for uheld.

Hvis vinduet er en ældre model med hasper, er det vigtigt, at den øverste haspe altid er lukket. Hvis vinduet er af nyere dato, vil det formentlig have et moderne greb – eksempelvis et paskvilgreb – og måske har grebet endda nøglelås eller kan låses med en kode.

Montér sikkerhedsbeslag på dine vinduer

Det er ikke kun grebene, du kan gribe til, når du vil børnesikre dine vinduer. Ved at montere eksempelvis PN-sikringsbeslag får du mulighed for at begrænse, hvor meget vinduet kan åbnes, og et lille barn vil ikke kunne åbne vinduet mere end beslagets rækkevidde.

Beslagene fås i forskellige varianter, og en yderligere fordel er, at man udover åbningsbegrænsningen også får muligheden for at lufte ud uden at skulle løbe nogen sikkerhedsrisiko. PN-sikkerhedsbeslag er desuden indbrudshæmmende, så udover at holde børn inde er de også med til at holde uønskede gæster ude.

Placér dine møbler med omtanke

Så snart et barn er i stand til at bevæge sig rundt ved egen hjælp, begynder opdagelsesrejserne i hjemmet. Og hvad kan være mere interessant end et åbent vindue med lys og lyde, som man kan udforske, hvis man ellers lige kan kravle op på en stol og komme til at kigge…

Tænk derfor over, hvordan du placerer dine møbler i forhold til dine vinduer. Står der stole, sofaer, skamler eller andet, som små børn kan kravle op på? Du skal naturligvis ikke tømme din bolig for møbler, men overvej, om en mindre omrokering vil gøre vejen op til vindueskarmen så besværlig, at dit barn opgiver turen. 

Hold dine vinduer ved lige

Et dårligt vedligeholdt vindue kan udgøre en risiko for børn. Revner, huller eller andre skader i glasset kan betyde, at ruden vil kunne kollapse selv ved en svag påvirkning, og vægten af selv et lille barn kan i uheldige tilfælde få glasset til at give efter.

Hent guiden "Sådan holder du liv i dine vinduer"

Har du gamle trævinduer med glaslister på udvendig side, skal du være opmærksom på, hvilken stand listerne er i. En mør eller rådden liste, som måske kun holdes fast af maling, kan nemt give efter, og så er der risiko for, at ruden ikke sidder fast og kan falde ud. 

Nye vinduer er mest sikre

Når du køber nye vinduer, er sikkerheden tænkt ind i produktet. Der er ingen skader i hverken glas eller ramme, og grebene lever op til de krav, den moderne forbruger stiller.

Hvis du overvejer at investere i nye vinduer - af hensyn til børnenes sikkerhed eller af andre årsager - kan du læse mere i vores guide "6 ting du skal vide, før du køber vinduer".

Se også vores løsninger til børnesikring af vinduer.

Tryghedsguide: Sådan sikrer du dit hjem

Emner: Tips og råd, Indbrud og sikkerhed

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev