Selvom antallet af indbrud er faldet drastisk på landsplan i de seneste år pga. Corona-epidemi og hjemmearbejde, er problemet stadig til at få øje på. Ifølge Danmarks Statistik er der på landsplan blevet anmeldt 3.913 indbrud i private hjem i 3. kvartal i 2023, mens der for samme periode sidste år blev anmeldt 3.819.
Det er særligt i forbindelse med sommerferiens rejseaktiviteter og sommerhusophold, at mange efterlader deres bolig til det rene slaraffenland for indbrudstyvene. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at mindske tyvenes interesse og undgå den bekostelige og ubehagelig oplevelse, der kan frarøve dig ejendele såvel som trygheden i dit eget hjem.
Et sikkert hjem starter med vinduerne
16 procent af alle indbrud sker ved, at tyven fjerner de udvendige glaslister og derefter ruden. Specielt på ældre vinduer er det meget let at gøre - endda lydløst.
Du kan gøre tyvens liv mere besværligt ved at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Alternativt kan du vælge sikkerhedslimede vinduer eller vinduer, som har glaslisten på indersiden. Det gør, at ruden ikke kan fjernes udefra.
Gardér dig mod gængse indbrudsteknikker
En anden metode, indbrudstyve benytter sig af, er at bore ind gennem vinduets ramme og dreje vinduets låsemekanisme. Det kaldes underboring. De fleste vinduer er monteret med hasper eller med greb (et såkaldt paskvilgreb). Begge typer kan åbnes ved underboring, hvis de ikke sikres ordentligt.
Er dine vinduer med hasper, kan du udskifte dem til en model med en lille sikring på toppen. Er dine vinduer med paskvilgreb, kan de udskiftes til greb med indbygget lås.
- Lys er godt - både inden døre og udenfor
- Husk at låse alle døre og lukke alle vinduer – grundigt.
- Gem værdierne væk, så de ikke er så synlige udefra.
- Fjern haveredskaber, stiger m.m., som tyven kan bruge som ’arbejdsværktøj’.
- Vasketøj, skrald og rod er godt.
- Lav aftaler med dine naboer om at holde øje.