Tips og gode råd til boligejere

Sådan vælger du de rigtige vinduer til din bolig

03. september 2019

vinduer

Dit valg af vinduer har stor betydning for dig og dit hjem i rigtig mange år – derfor er det vigtigt at vælge dem med omhu. Hvad enten du renoverer eller bygger nyt, kan du nemlig gøre meget for at påvirke din boligs udtryk, komfort og energiregnskab. 

Måske giver det kommende efterår anledning til at se på din bolig med friske øjne? For mange er vinduerne noget af det, der står øverst på renoveringsdagsordenen. Men hvilke vinduer passer egentlig til huset? Det spørgsmål stiller mange boligejere sig selv. Vinduerne har nemlig afgørende betydning for husets samlede æstetiske udtryk og funktionalitet. Netop derfor giver valget af vinduer – eks. i forbindelse med en vinduesrenovering – ofte anledning til en række overvejelser.

- Valget af vinduer afhænger af en række faktorer, lige fra energiforbrug og indeklima til smagspræferencer. Du skal med andre ord forholde dig til både udluftning og luftcirkulation, placering af vinduet i forhold til solens stråler, din egen personlige stil mv.

Det forklarer salgschef Peer Bertelsen fra vinduesproducenten VELFAC, som netop har lanceret en digital udtryksguide, der samler og giver svar på en række af de overvejelser, du som vindueskøber skal forholde sig til.

- At købe vinduer er en stor beslutning – og i mange tilfælde en stor udskrivning – så du skal kunne træffe et valg på det mest oplyste grundlag, fastslår han.

Det handler om design
Udtryksguiden forsøger at skabe klarhed ved at komme rundt om en række temaer som eks. farve- og materialevalg, funktionalitet samt boligtype. Også energi udgør et vigtigt tema i udtryksguiden.

Ifølge Peer Bertelsen er vinduerne ofte i fokus, når en husejer skal tage stilling til de løsninger, der har en positiv indvirkning på eks. varmeregningen. Men som vindueskøber skal du faktisk ikke bekymre dig så meget om det energimæssige. Du bør i højere grad rette fokus mod design og funktionalitet, forklarer han og uddyber:

- Siden 2010 har det været et krav at alle vinduer og døre, der bliver solgt i Danmark, skal være CE-mærkede. Det betyder, at producenterne er forpligtede til at overholde en række krav til sundhed, miljø og sikkerhed. Derfor er der rent faktisk sjældent en finger at sætte på vinduerne, selvom talen ofte falder på dem, når bygningens store energi-synder skal udpeges. Han fortsætter:

- Der er derimod sket meget mht. de materialer, der anvendes til vinduet, siden det udelukkende var et produkt, som bestod af kernetræ. Moderne vinduer kan være træ-, træ/alu- eller plastvinduer, og hver type materiale har sine fordele og ulemper. Og så er det vigtigt at forholde sig til, om vinduerne rent faktisk også lever op til det, de skal kunne i forhold til den måde, du har tænkt dig at indrette og bruge dit hus på, forklarer salgschefen.

Test din drømmeudsigt
Men de mange valgmuligheder i forhold til design, materialer og funktionalitet kan nemt skabe usikkerhed, når beslutningerne skal træffes, erfarer vinduesproducenten. Det kan nemlig være vanskeligt at visualisere, hvordan dine nye vinduer reelt kommer til at se ud, når de er blevet monteret i huset. I udtryksguiden kan du derfor også prøve kræfter med VELFACs visualiseringsværktøj, som giver dig mulighed for at lege med farver og vinduesdesign.

- Ved at eksperimentere og prøve dig frem kan du dels skabe klarhed, men også lade sig inspirere til hvilken type vinduer, der passer bedst til huset. Skal det f.eks. være klassisk eller moderne? Hvor mange vinduesfag skal der indgå? Og er det vigtigt, at vinduet skal kunne åbnes, eller vil en model med en fast karm være et bedre valg? Værktøjet gør det muligt at se konsekvenserne af f.eks. farvevalg og design, inden du træffer den endelige beslutning. Det mindsker risikoen for, at du træffer et forkert eller mindre optimalt valg, siger Peer Berthelsen og pointerer, at det vigtigste dog er, at du husker at stille krav.

- Skal du i gang med at bygge nyt, er der naturligvis langt flere ting end vinduerne, du skal have overblik over og træffe beslutninger om. Så meget desto vigtigere er det derfor, at du husker at stille krav til både rådgiveren, typehusfirmaet, materialerne etc. Det at købe nye vinduer er faktisk en stor beslutning, pointerer han afslutningsvis.

⇒ Download udtryksguiden her

Emner: Indeklima, Før du køber vinduer, Æstetik og design, Energivinduer, Rådgivning, Komfort

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev