Det brandvarme boligmarked har blandt andet medført et rødglødende salg af sommerhuse og dermed et hav af nye sommerhusejere. Er du én af dem, kan det være oplagt at overveje en energiforbedring af din nyerhvervede oase, især nu hvor vi går koldere tider i møde. Her får du tips til, hvordan en vinduesudskiftning kan booste energiregnskabet.
Vi kan se tilbage på sommeren 2021, hvor corona har fået flere til at holde ferie hjemme i det danske land. For mange danskeres vedkommende er batterierne blevet ladet op i sommerhusets rolige rammer, og derfor er der intet at sige til, at der har været rift om sommerboligerne den seneste tid.
Ifølge Boligsiden er der solgt hele 6220 sommerhuse i de første fire måneder af 2021, hvilket er hele 70 % flere end i samme periode året forinden. For både nye sommerhusejere og dem med flere år på bagen kan det betale sig – både for pengepung og klima – at overveje energiforbedringer. Især hvis du vil optimere sommerhuset til helårsbrug. Samtidig er det værd at huske, at værdien af sommerhuset vil blive øget, hvis du f.eks. efterisolerer og udskifter de gamle vinduer.
Vinduerne er et godt sted at starte
Tætte døre og vinduer er vejen frem, hvis du vil benytte sommerhuset om vinteren. En udskiftning af gamle vinduer gør nemlig underværker for det samlede energiregnskab og giver sommerhuset et løft. Det fortæller Klaus Tiedemann, der er chef for privatrådgivning hos vinduesproducenten VELFAC:
- Det er ofte en god ide at opgradere sommerhuset med nye energivinduer. Det reducerer udgifterne til opvarmning af boligen og lukker mere dagslys ind i boligen, hvis du vælger den rette vinduesløsning. Udover at det gavner indeklimaet, er det ikke mindst en fordel nu, hvor vi går koldere og mørkere tider i møde og gerne vil have større glæde af sommerhuset året rundt.
Bygningsreglementet tillader, at du bruger B-mærkede vinduer i dit sommerhus, så længe du ikke har planer om at bruge det som helårsbolig. Du har derfor mulighed for at vælge både 2- og 3-lags vinduer, og når de nye vinduer skal udvælges, bør du blandt andet tage højde for klimaskærmens tilstand:
- Nok er nye vinduer effektive, når det kommer til at reducere boligens varmetab via vinduerne. Men resten af klimaskærmen skal indtænkes, for hvis sommerhuset ikke er særlig godt isoleret, vil du som udgangspunkt få mindre ud af vinduesudskiftningen. Hvis sommerhuset på den anden side er velisoleret, bidrager de nye vinduer til at få mest muligt ud af energibesparelsen, forklarer Klaus Tiedemann.
Gør en god investering
En vinduesudskiftning kræver et greb i lommen, men til gengæld er det altid en god investering at foretage et energiforbedrende tiltag på dit sommerhus. Det øger nemlig husets værdi, samtidig med at det bliver muligt at skrue ned for varmeregningen. Husk også, at du i nogle tilfælde kan benytte dig af håndværkerfradraget, når du foretager energiforbedringer på din feriebolig.
Dertil er en vinduesudskiftning ikke mindst en god investering for indeklimaet, hvis du da er opmærksom på et par ting:
- Det er naturligvis vigtigt, at vinduesudskiftningen bidrager til et godt indeklima. Vær dog opmærksom på, at nye vinduer kan ændre boligens luftskifte og dermed det indendørs miljø. Overvej derfor, eventuelt med vejledning fra rådgiver, hvordan vinduerne vil påvirke ventilationsbehovet. F.eks. kan det være relevant at etablere friskluftventiler samt justere eller tilpasse evt. mekanisk ventilation, fortæller Klaus Tiedemann.
Husk at matche byggestilen
Selvom energibesparelsen måske er tungen på vægtskålen, når du er på udkig efter nye vinduer til sommerhuset, så bør udtrykket også vægte højt, tilføjer Klaus Tiedemann med en afsluttende bemærkning:
- Det er altid vigtigt, at vinduerne passer ind i helhedsudtrykket og byggestilen, og det gælder også for sommerhuset. Derfor bør du nøje udvælge det vinduesdesign, der giver såvel energiregnskab som udtryk et kærkomment løft, hvad enten dit sommerhus er i klassisk eller moderne stil. Du er meget velkommen til at komme forbi vores udstilling og få inspiration og vejledning.
Energistyrelsen har søsat en kampagne, der skal hjælpe danskerne med mere klimavenlige sommerhuse. Kampagnen, som kører frem til 2022, finder du på SparEnergi.dk.