Tips og gode råd til boligejere

Spar på varmeregningen uden at fryse

08. november 2022

spar på varmen uden at fryse

De seneste vintre er danskernes varmeforbrug steget, da Coronapandemien ansporede til mere ophold hjemme. Samtidig er priserne på el, olie og naturgas kun gået én vej siden 2020 – og det er opad. Særligt i 2022. Men selvom minusgraderne nok engang rammer det danske land, kan du ved hjælp af få ændringer og nemme råd holde temperaturen oppe og varmeregningen nede.

Det er blevet tid til at vinke farvel til efterårets milde temperaturer og sige hej til vinterens bidende kulde. Med andre ord er det nu, at mange danskere tænder for varmeapparaterne i hjemmet. Og med de markante prisstigninger på el, naturgas og olie kan det hurtigt blive med høje varmeregninger til følge.

Vi skal vænne os til nye tider med høj inflation og energipriser, der kan være svære at fordøje og ikke mindst få råd til at betale. Derfor ser vi nu på, hvordan du kan skabe en mere gunstig position for dig selv, så du ikke ender med at bruge hele budgettet på dyr varme og energi.

Øget varmeforbrug og dyrere priser på el er en farlig cocktail

Sidste vinter havde danskerne et varmeforbrug, der var 5 procent højere i dagtimerne end forrige vinter. Det øgede antal hjemmearbejdsdage gav dermed en stigning i varmeforbruget, og selvom landet igen er åbnet op, kan du med fordel følge en håndfuld enkle råd for at undgå, at varmeregningen stikker helt af.

- Du kan selv gøre meget for at bruge dine varmekilder mest hensigtsmæssigt. Det handler om at undgå varmeudslip, da du på den måde holder på varmen i boligen og holder varmeregningen på et fornuftigt niveau. Hvis de gode råd ikke rækker, kan det dog være vinduerne, der lader for meget varme slippe ud, fortæller en af vores privatrådgivere Durita Simoni .

Summer_windows

Med disse 6 råd kan du sænke forbruget og budgettet

 

1) Indstil radiatorerne ens.

Kombinationen af en iskold radiator i samme rum som en brandvarm er dyr i drift, fordi varmen ikke udnyttes og fordeles optimalt. Derfor bør du tænde alle rummets radiatorer og indstille termostaterne ens, også selvom du ikke sidder i nærheden.

2) Luft ud kortvarigt, men ofte

Når der skal luftes ud om vinteren, er det ikke helt ligegyldigt, hvor længe vinduer og døre holdes åbne, forklarer Durita Simoni:

- Der skal naturligvis også luftes ud om vinteren, selvom man kunne være tilbøjelig til at skippe udluftningen. Men husk, at det i den kolde tid er bedst at lufte ud hyppigere og i kortere tid fremfor at lade vinduerne stå på vid gab flere timer ad gangen. Så undgår du, at væggene bliver kolde og svære at varme op igen.

3) Lad radiatorerne stå frit og under vinduerne

Du bør lade radiatorerne stå frit, så den varme luft kan komme væk og stige op. Hvis du fx gemmer radiatoren bag en sofa, kan du ende ud med en brandvarm sofaryg, mens du sidder og fryser i sofaen, fordi radiatorens sensor opfatter rummet som varmt.

Videncentret Bolius anbefaler desuden, at radiatorerne placeres under vinduerne, da der her altid forekommer en lille smule kuldenedfald.

4) Brug gardiner og persienner smart

Endnu et tip er, at det giver pote at overveje, hvordan du bedst udnytter dine gardiner og persienner:

- Det er både godt for humøret og for varmeregningen at trække gardinerne fra om morgenen, så du får glæde af vinterens sparsomme dagslys. Til natten er det dog en god idé at trække gardiner for og rulle persienner ned, så du holder varmen inde, forklarer vores VELFAC rådgiver.

5) Hold en konstant temperatur

Det er bedst at holde en konstant temperatur, også om natten, også selvom du er én af dem, der sover bedst i kølige omgivelser. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse at varme rummene op igen dagen efter, hvis du sænker temperaturen mere end et par grader.

6) Udnyt gulvvarmen

Hvis du har gulvvarme, bør du overveje at droppe gulvtæpperne, som gør det svært for varmen at trænge op i rummet. Et mindre og løst tæppe er en bedre løsning, hvis du ikke vil undvære det bløde underlag eller de akustiske fordele.

BP_2

Tid til en energimæssig investering?

Hvis de nævnte råd ikke har en tilstrækkelig effekt på varmeregningen, kan det være aktuelt med helt andre tiltag.

Ifølge Videncentret Bolius kan du for eksempel nemt styre temperaturen og spare penge på varmen, hvis du udskifter dine gamle termostater på radiatorerne til nyere og mere intelligente modeller. Det kan ikke mindst være værd at overveje, hvis din termostat er fra før år 2000.

Derudover kan det også være vinduerne, den er gal med:

- I nogle tilfælde er vinduerne ganske enkelt utætte og udtjente, og så er det tid til at overveje at investere i nye. Og det bør netop betragtes som en langsigtet investering, selvom det kan virke som en stor udgift med nye vinduer. For udover at det kan mærkes på temperaturen, kan det nemlig også ofte mærkes i kroner og øre, når varmeregningen skal betales, afrunder Durita Simoni.

Kilde: Corona gav stigning i elforbruget.

 

Emner: Tips og råd, Indeklima, Økonomi, Udskiftning af vinduer, Energibesparelse, Vinter, Energioptimering

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev