Tips og gode råd til boligejere

Tjekliste: Husk at stille disse spørgsmål til din tømrer

05. februar 2021

 

 

Det at få monteret nye vinduer er ikke så omstændelig en proces, som man måske kunne tro – og slet ikke, hvis de håndværkere, der skal udføre opgaven, er gode til deres job. Eksempelvis en VELFAC VinduesMester, som er en tømrer, der er specialuddannet i produkter fra VELFAC og derfor ved alt, hvad der er værd at vide.

Men derfor er der alligevel en lang række steder, hvor projektet kan køre lidt af sporet, hvis du og tømreren ikke er helt afstemte om omfanget af opgaven. Viden og kompetencer er ikke meget værd, hvis de ikke kommer i spil, og hvis du som kunde ikke føler, du får den rigtige information på det rigtige tidspunkt, kan det blive en dårlig oplevelse.

Det er derfor vigtigt, at du får stillet alle de spørgsmål, du har, så dit vinduesprojekt bliver vellykket. Vi har lavet et par tjeklister over de ting, du som vindueskunde typisk vil have brug for at få afklaret, når du skal vælge vinduer, sammenligne tilbud og lave en aftale med en tømrer.

Hent dine tjeklister til vindueskøbet

Få overblik over tilbuddet

Få afklaret, hvornår du kan forvente at modtage dit tilbud. Dygtige håndværkere er ofte efterspurgte, og travlheden kan have det med at skubbe tingene. Så lav en aftale med tømreren, så du ikke går hen og bliver frustreret over ventetiden.

Når tilbuddet kommer, bør du gå det grundigt igennem og sikre dig, at du er helt indforstået med alle detaljer. Er der noget, der undrer dig, skal du bede tømreren om at forklare det. Se også tjeklisten: Tilbud på nye vinduer 

Få styr på tidsplanen

Lav en klar aftale med tømreren om, hvornår arbejdet bliver udført og hvor lang tid, det kommer til at tage. Få rene linjer og få talt om, hvordan eventuelle forsinkelser eller uforudsete hændelser skal håndteres, så I bevarer en positiv dialog gennem hele processen – det er til alles fordel. 

Få styr på leveringen af vinduerne

Før tømreren monterer dine nye vinduer, bliver vinduerne leveret til din adresse. Spørg tømreren, hvornår vinduerne ankommer, og spørg ind til, hvordan det konkret kommer til at foregå. Hvor meget fylder de, hvor bliver de sat af, kommer det til at påvirke din have, fordi de skal transporteres rundt om dit hus, skal du frigøre plads i carporten, hvor meget frihøjde skal der være og så videre – der er masser af praktiske detaljer, som kan give udfordringer, hvis du ikke får nok information og kan forberede dig, inden der pludselig holder en fragtmand ved din kantsten.

Det er også væsentligt, at du får talt med tømreren om, hvornår vinduerne kommer set i forhold til, hvornår han så har tid til at komme og montere dem. Aftal med tømreren, om du skal gøre noget i forhold til eksempelvis at skærme de nye vinduer mod regn, inden de bliver monteret, og spørg også ind til, hvem der egentlig har ansvaret for materialerne, indtil de sidder i dit hus.

Forbered både dig selv og håndværkeren

Det er ingen hemmelighed, at håndværksopgaver godt kan svine lidt. Det vil derfor være til din fordel at få forberedt dit hjem på bedste måde, inden tømreren dukker op. Få aftalt med ham, hvordan du bedst gør det eller de rum, han skal arbejde i, klar – hvad og hvordan skal du dække af, skal du flytte møbler, og skal du også have ryddet op i haven, så der er uhindret adgang, når vinduerne skal bæres rundt om huset? Det er små detaljer, der afgør, om du efterfølgende står tilbage med følelsen af, at det har været en god proces. 

Hvad er med i pakken?

En ting er selve vinduet, men hvad med de andre opgaver, der kan følge i kølvandet – har du overblik over dem? Det kan være, at du skal have lavet nye lysninger, eller at der kommer lidt reparation af murværket, når fugen fra de gamle vinduer skal fjernes.

Spørg også ind til, hvordan fugen kommer til at se ud, og få afklaret, hvad der kommer til at være af indvendigt malerarbejde. Hvad sørger tømreren for, og hvad skal du selv ordne? Og vil det give mening at bede tømreren løse opgaven, når han alligevel er der? Husk altid at få en pris eller et tilbud, inden du siger ja til, at få tømreren kan gå i gang med projektet. På den måde undgår du uventede udgifter.

Husk at tale om penge

På et tidspunkt skal du betale for dine nye vinduer, og du kan lige så godt få lavet en klar aftale med tømreren. Få afklaret, hvornår du skal betale – skal betalingen falde, når opgaven er afsluttet, eller kommer der delbetalinger? Alle parter har en interesse i, at tingene foregår på en ordentlig måde uden rykkere og sure miner og med et godt slutresultat. 

Tjek op på kvaliteten

Når tømreren er færdig med sit arbejde, har du forhåbentlig et endnu dejligere hus – nu opdateret med nye elegante og energivenlige vinduer og måske endda nye døre eller skydedøre. Men alle kan lave fejl, og det er vigtigt, at du tjekker arbejdet efter og sikrer dig, at tingene er i orden. Fungerer vinduerne, som de skal, og er arbejdet udført med en flot finish? Sørg for at tage kontakt til tømreren med det samme, hvis du opdager, at noget ikke er, som det skal være. Hvis du er i tvivl, om arbejdet er udført godt nok, bør du rådføre dig med en uvildig fagmand. Det kan være, det koster dig lidt ekstra, men hvis det betyder, at du får rettet op graverende fejl, kan det i dén grad være pengene værd. Sørg i den forbindelse for at undersøge, hvilke rettigheder du har i forhold til garantien på vinduerne og på monteringen. 

Tip: Vælg altid en håndværker, der er medlem af BygGaranti, som er din sikkerhed, hvis noget mod forventning skulle gå galt.

Stil krav

Den overordnede huskeregel er, at du skal stille krav. Tænk på dit vinduesprojekt som noget, der løber over tid – vinduerne skal sidde i dit hus i mange år, og derfor er det yderst relevant for dig at stille en række krav til både din vinduesproducent og din håndværksmester:

  • Spørg ind til, hvordan og hvor godt produktet er blevet testet på fabrikken.
  • Kig på leverandørens historie – er det sandsynligt, at virksomheden også findes, når du på et tidspunkt måske skal bruge en reservedel?
  • Hvor meget er der tænkt på indbrudssikkerhed?
  • Tænk på bæredygtigheden – hvor stor en del af de brugte materialer kan genanvendes? 

Sørg for at få en åben og ærlig dialog med din tømrer fra begyndelsen – det giver det bedste samarbejde og det bedste resultat.

Bestil en gratis opmåling

Emner: Video, Udskiftning af vinduer, Rådgivning, Tjekliste

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev