Tips og gode råd til boligejere

Single sliding door VELFAC1_CTA_1370x722
Har du spørgsmål Kontakt os i dag
+
Har du spørgsmål Kontakt os i dag

Vinduespudsning-opskrift: Sådan gør de professionelle

Er du klar til at pudse vinduer som en prof? Her får du den ultimative vinduespudning-opskrift, der gør det muligt. Det er hverken svært eller dyrt at pudse vinduer - og du kommer langt med en skraber, opvaskemiddel og koldt vand. 

Vedligeholdelse

I takt med, at solen så småt varmer op til at bryde gennem skytæppet, bliver det stadig mere tydeligt, at dine vinduer er beskidte og trænger til at blive pudset.

Måske betaler du en vinduespudser for tjansen, men hvis temperamentet eller budgettet ikke giver plads til det, er du nødt til selv at hælde vand op og komme i gang. Den gode nyhed er, at det hverken kræver særlige evner eller dyrt udstyr at kunne løse opgaven som en professionel.

 


Vigtigheden af at pudse dine vinduer regelmæssigt


Lad os først lige tage fat om det helt grundlæggende spørgsmål: Hvorfor er det overhovedet nødvendigt at pudse vinduer?

For det første er der det visuelle: Det er pænere. Både for dem, der kigger på dit hus, men måske endnu vigtigere for dig, der kigger ud. Rene vinduer giver mere lys i din bolig, og du får et bedre udsyn til din have, og hvad der ellers er rart at kigge på fra dit hjem.

Og for det andet så er der vedligeholdelsesaspektet. Vinduer skal - ligesom resten af dit hus - holdes i topform, og det gælder, uanset om du har vinduesrammer i træ eller aluminium. Hvis du løbende holder et godt øje med dine vinduer og vinduesrammer, kan du fange eventuelle problemer i opløbet og nå at standse begyndende skader, inden de udvikler sig.

Download guide: Hvordan holder du liv i dine gamle vinduer

Vores bedste bud på en vinduespudsning-opskrift


1) Vælg det rette udstyr

Når du skal pudse dine vinduer, er der to ting, du skal fokusere på: Dit udstyr og din udførelse. Hvis vi begynder med udstyret, kan du glæde dig over, at du ikke behøver at hive de store sedler op af lommen for at blive udrustet som en professionel. Faktisk behøver du kun at anskaffe dig en skraber med en blød gummikant, en svamp eller en blød børste, en spand og nogle gamle viskestykker.

Det er vigtigt, at gummikanten er blød, for en hård kant vil trække striber hen over ruden, og de er ikke ret kønne at se på. Den skraber, du vælger, skal ligge godt i hånden, og den skal kunne komme ud i hjørnerne.

2) Opvaskemiddel og salmiakspiritus

Der er mange myter om, hvilken slags sæbe, du bør bruge, når du vasker vinduer. Men tag det roligt: Et af de bedste bud er også det nemmeste - nemlig helt almindelig opvaskemiddel. Det kan være en god idé at tilsætte en hættefuld salmiakspiritus til din blanding, for det hjælper med at opløse fedt på ruden - eksempelvis fra børnehænder eller fugleklatter.3) Pas på striberne

Når du så skal i gang med arbejdet, bør du vurdere, om dine vinduer er så beskidte, at de trænger til en “forvask”. Hvis det er tilfældet, kan du vaske vinduet og fjerne vandet med skraberen, men uden at tørre efter. Og så skal du vaske det igen - denne gang rigtigt.

Når vi taler om at gøre det rigtigt, handler det om at udføre arbejdet, så du ikke efterlader striber. Det sikrer du ved, at du overlapper dine tidligere baner, og allerhelst fører du skraberen igennem i én glidende bevægelse. Når du er færdig, kan du tørre efter i kanterne med et gammelt viskestykke eller en stofble. Det skal være vasket godt igennem - uden skyllemiddel, som gør stoffet lidt fedtet - og det må ikke fnulre.

4) Glem avispapiret - og så alligevel ikke

En af de rigtig hårdnakkede myter er, at det er en god idé at gnubbe vinduet efter med avispapir, efter det er blevet sæbet ind, men det er en dårlig idé. I gamle dage var tryksværten i aviser af en karakter, som havde en polerende effekt, men det er ikke længere tilfældet, så nu står du blot tilbage med en bunke hel- eller halvvådt avispapir, uden at du har fået en effekt. Det, du imidlertid KAN bruge dine gamle aviser til, er at dække vindueskarmen til, hvis den ikke skal vaskes.

 


5) Puds vinduer i køligt vejr

Selvom det kan være fristende at vente med vinduespudsningen, til solen står højt, og termometeret viser flotte varmegrader, er det faktisk en god idé at få klaret opgaven, mens det er køligt. En af hovedreglerne er nemlig at få sæbet vinduerne ind og få fjernet vandet igen, inden det fordamper. Det afsætter nemlig striber, så brug koldt vand, der bliver på ruden, til du selv fjerner det. Hvis du pudser vinduer i solskin og varme, kan du tilsætte nogle isterninger til vandet - det forsinker fordampningen.


6) Husk rammer og karm

Som vi var inde på i indledningen, består dine vinduer af andet end glas. Rammen og karmen bliver også udsat for vind og vejr og har brug for en kærlig hånd for at holde sig i topform, så vask dem, når du alligevel skal i gang med glasset. Brug almindeligt rengøringsmiddel, og husk at vaske rammen, inden du går i gang med at pudse vinduet - så ødelægger du ikke dit eget arbejde. Og så kan du tage karmen til sidst.

MalerGuide_CTA_1150x820

Hent vores malerguide og få gode råd til at vedligeholde dine vinduer

Mere om
Vedligeholdelse

Vedligeholdelse af træværk: Undgå fugt og råd i træ

Træ er et fantastisk materiale med utallige anvendelsesmuligheder, men det er også et materiale, der stiller krav om beskyttelse og opmærksomhed. Sådan tjekker du husets træværk. Træ er et fantastisk materiale med utallige anvendelsesmuligheder, men det er også et materiale, der stiller krav om beskyttelse og opmærksomhed. Sådan tjekker du husets træværk.

Sådan holder du dine vinduer flotte og funktionelle

Trænger dine vinduer til en kærlig hånd? Der er stribevis af gode råd til at holde dine vinduer. Vi har samlet nogle af de bedste. Trænger dine vinduer til en kærlig hånd? Der er stribevis af gode råd til at holde dine vinduer. Vi har samlet nogle af de bedste.

Utætte vinduer - sådan bliver vinduerne klar til vinterkulden

Har du problemer med utætte vinduer? Når efteråret er over os, betyder det milde temperaturer og gode lysforhold. Derfor er det nu, du skal vedligeholde dine vinduer, så de er klar, inden vinterkulden melder sin ankomst. Vi har samlet en række gode råd, så du kan holde dine vinduer både flotte og funktionelle. Har du problemer med utætte vinduer? Når efteråret er over os, betyder det milde temperaturer og gode lysforhold. Derfor er det nu, du skal vedligeholde dine vinduer, så de er klar, inden vinterkulden melder sin ankomst. Vi har samlet en række gode råd, så du kan holde dine vinduer både flotte og funktionelle.
Alle artikler om Vedligeholdelse