Tips og gode råd til boligejere

Raadgivning-udstilling_CTA_1370x772 (7)
Har du spørgsmål til dit valg af nye vinduer? Kontakt os i dag
+
Har du spørgsmål til dit valg af nye vinduer? Kontakt os i dag

Vinduestyper - træ eller træ/alu?

Er du i tvivl om vinduestyper? Hvis du er ved at bygge nyt, bygge om eller blot trænger til en udskiftning af de eksisterende vinduer i din bolig, har du nok hurtigt opdaget, at du både kan vælge imellem trævinduer og træ/alu vinduer. Og valget af vinduestype kan godt være svært.

Rådgivning

Nogle gange er det æstetikken, der får lov at bestemme, andre gange er det et spørgsmål om praktik og vedligehold, og atter andre gange får budgettet det sidste ord.

Oftest vil det være en kombination af ovenstående, og valget er naturligvis op til dig. Men for at du kan vælge bedst muligt, får du her en lille oversigt over de to slags vinduer, og hvad valget af dem hver især medfører af vilkår.


Anbefalede vinduestyper


Trævinduer


Vinduesrammer af træ er et traditionelt valg, og med trævinduer får du eksempelvis Dannebrogsvinduet eller vinduer med sprosser til et helt klassisk look på huset. Der er naturligvis også mulighed for et vindue uden opdeling, når du vælger en ramme af træ, og med trævinduet får du samme fine æstetik både ude og inde.

Træ er et naturmateriale, og det indeholder fra naturens side fugt, som ledes ud til barken gennem små kanaler i veddet. Det sætter sine begrænsninger for, hvad du kan behandle træet med efterfølgende. Fugten fra træet skal stadig kunne komme ud, så en forseglende maling eller olie er ikke anbefalingsværdigt.

Men både sol og vådt vejr slider på træet, så behandling skal det have, og her anbefales det at benytte en behandling, som lader træets fugt slippe ud, men ikke lukker regn og slud ind.

Tre gode om trævinduer;

  • Giver et klassisk udtryk
  • Naturlige materialer
  • Skal males hvert femte år
Vedligeholdelse af trævinduer

Generelt er reglen, at trævinduer skal gennemgås og efterses en gang årligt, hvor du holder øje med tegn på skader fra fugt eller udtørring. Som udgangspunkt kan nye vinduer holde fem års tid, før de har brug for behandling. Det er desuden altid en god idé at vaske vinduerne, når du pudser ruderne.

Hvis du er bange for, at der er skader på vej i form af svamp eller råd, kan du undersøge med en syl eller en lille, spids skruetrækker ved at stikke den ned i træet i rammen. Sylen må ikke synke mere end 1-3 mm. Hvis den gør det, bør du overveje at skifte vinduerne.

Vinduer af træ vil ofte være det billigste valg, men der følger en del vedligeholdelse med, og det skal naturligvis tages med i betragtningen.

Se mere Se mindre

Træ/alu-vinduer

Hvis du gerne vil undgå at bruge mere tid på vedligeholdelse end højst nødvendigt, bør du overveje træ/alu-vinduer.

Denne vinduestype, der kombinerer træ og alu, hvor den udvendige ramme er beklædt med en front af pulverlakeret aluminium, får du et vindue, der både er stilrent og nemt at vedligeholde, og som samtidig kan holde i rigtig mange år.

Aluminiumskanten er pæn at se på, og den kræver ikke mere end en afvaskning et par gange om året – det kan nemt klares, når ruderne alligevel skal pudses huset rundt. Et vindue med træ som base og aluminium ud mod vejret kan godt koste lidt mere end andre typer vinduer, men til gengæld slipper du for at skulle male og efterbehandle vinduerne og sparer altså både tid og penge på den konto.


Tre gode om træ/alu:

 

  • Nemme at vedligeholde
  • Giver et moderne udtryk
  • Vejrbestandige

 

Se også: Vinduer i træ eller træ/alu

VELFAC Ribo Alu_Hero_1440x812
1 / 3. Tværsnit af et VELFAC vindue med træ udvendigt fra VELFAC Ribo-serien. Ydersiden fås i alle RAL-farver.
VELFAC Ribo Wood_Hero_1440x812
2 / 3. Tværsnit af et VELFAC vindue med aluminium udvendigt fra VELFAC Ribo-serien. Ydersiden fås i alle RAL-farver.
Udstilling-Textoverlay_Hero_1440x812
3 / 3. Hvis du er i tvivl om dit valg af vinduestype, anbefaler vi, at du besøger en VELFAC udstilling og oplever vinduerne helt tæt på.

Stadig i tvivl om vinduestyper?

Det er svært at sige, hvad der er den rigtige vinduestype for dig, for det kommer som nævnt an på mange ting som for eksempel hustype, budget og krav til selve vinduet.

Fælles for trævinduer og træ/alu-vinduer er, at de bør efterses årligt og få smurt beslag og bevægelige dele, så de ikke sætter sig. Og så råder vi i øvrigt til, at du altid holder øje med, om alt nu er i orden med dine vinduer. Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte en af vores kunderådgivere, som sidder klar til at hjælpe dig.

Find i øvrigt forslag og idéer i vores galleri eller prøv eventuelt VELFAC Visualizer, hvor du kan se og leje med vores vinduesdesign på forskellige hustyper.


 

Måske er nye vinduer slet ikke en nødvendighed?

Uanset at nye vinduer vil pynte på de fleste huse, er det ikke sikkert, udskiftningen behøver ske lige nu. I vores guide "Sådan holder du liv i dine gamle vinduer" kan du se, hvordan du tjekker, om de skal skiftes nu, eller om du kan renovere dine eksisterende vinduer og forlænge levetiden

VinduerForLivet_CTA_1150x820

Få inspiration til at vælge nye vinduer. Hent vores katalog

Mere om
Rådgivning

Udskiftning af vinduer: Få styr på reglerne

Når du bygger nyt hus eller renoverer det gamle - eksempelvis ved at montere nye vinduer - er der en række love, bekendtgørelser og reglementer, som du skal sikre dig, bliver overholdt. Det er nemlig dig, der som husejer har ansvaret. Når du bygger nyt hus eller renoverer det gamle - eksempelvis ved at montere nye vinduer - er der en række love, bekendtgørelser og reglementer, som du skal sikre dig, bliver overholdt. Det er nemlig dig, der som husejer har ansvaret.

Besøg en VELFAC vinduesudstilling og oplev kvaliteten

VELFAC har udstillinger i både Horsens, Rødovre og Middelfart, hvor du kan se samt prøve vinduer og døre i alle vores serier. VELFAC har udstillinger i både Horsens, Rødovre og Middelfart, hvor du kan se samt prøve vinduer og døre i alle vores serier.

Montering af vinduer: 5 gode råd, inden håndværkeren kommer på besøg

Montering af dine nye vinduer er et samarbejde mellem dig som husejer og håndværkeren, og jo bedre samarbejdet er, desto større er sandsynligheden for en god proces og et godt resultat. Her er 5 gode råd til, hvordan man bedst forbereder et besøg af håndværkeren. Montering af dine nye vinduer er et samarbejde mellem dig som husejer og håndværkeren, og jo bedre samarbejdet er, desto større er sandsynligheden for en god proces og et godt resultat. Her er 5 gode råd til, hvordan man bedst forbereder et besøg af håndværkeren.
Alle artikler om Rådgivning