Når de kolde og blæsende måneder trænger sig på, er det dejligt at have en varm og hyggelig bolig at opholde sig i. Til gengæld er det knapt så dejligt at se varmeforbruget tordne i vejret – der er immervæk andre ting, som er sjovere at bruge pengene på. Heldigvis kan du allerede i dag med meget simple greb sænke dit varmeforbrug betydeligt – helt uden at fryse.
Sonderer du terrænet for at finde de bedste råd til, hvordan du kan reducere din varmeregning uden at slukke for varmen? Så har vi nøje udvalgt en god portion af dem her, som du nemt kan omsætte i din egen bolig - allerede i dag.
1) Brug alle radiatorer
Det er fristende at slukke helt for varmen i de radiatorer, du ikke sidder ved. Men det er faktisk en dårlig idé for din varmeregning. En kold og en brandvarm radiator er dyr i drift, fordi du ikke udnytter varmen i den varme radiator optimalt. Du får mere ud af din varme, hvis du bruger alle radiatorer i rummet og indstiller termostaterne ens. Det skaber synergi mellem rummene, så der ikke er rum, der kompenserer for andre og tager al varmen.
2) Hold en konstant temperatur
Når det er bidende koldt udenfor, er det ikke nødvendigt at sænke temperaturen om natten, for det kan alligevel ikke betale sig i forhold til at skulle varme mere op dagen efter. Hvis du vil have en lavere nattetemperatur, kan du nøjes med at sænke temperaturen et par grader, for eksempel fra 20 grader til 18 grader. Det er typisk i soveværelset, at vi har tendens til at sænke temperaturen, fordi det for manges vedkommende er rarere at sove i et køligt rum. Men pas på med at sænke temperaturen så meget, at det går ud over det resterende indeklima i boligen.
Læs mere om, hvordan du skaber det gode indeklima.
3) Lad radiatoren stå frit
Det er vigtigt for din varmeregning, at radiator og termostatføleren ikke bliver dækket af gardiner, møbler eller andet. Den varme luft fra radiatoren stiger op og får luften til at cirkulere rundt i rummet. Føleren kan kun mærke den luft, den er i kontakt med, så systemet fungerer bedst, når luften cirkulerer frit omkring radiatoren.
Hav gerne mindst 15-20 centimeters afstand imellem radiator og møbler - og har du en radiatorskjuler, anbefales det at fjerne den. I hvert fald så længe, du har fokus på at få mest muligt ud af dit varmebudget.
4) Træk gardinerne for og fra
Om aftenen er det en god idé at trække gardinerne for eller lukke persiennerne ned, for på den måde mindsker du varmetabet via vinduerne. Om dagen er det til gengæld en fordel, at gardinerne er trukket fra og persiennerne åbne, for når der bare er en smule sollys, kan den være med til at varme rummet op.
5) Har du gulvvarme? Drop tæpperne
Gulvtæpper forhindrer gulvvarme i at trænge ud i rummet. Hvis du gerne vil have tæpper, kan du måske nøjes med små, løse tæpper under sofa og sofabord. Men pas på ikke at tildække større arealer, så gulvvarmen ikke får lov at stige til vejrs og cirkulere i rummet.
6) Tjek radiatorerne
Hvis du har fjernvarme, kan du tjekke, om du udnytter varmen ordentligt ved at mærke efter, om radiatorerne er kolde i bunden og varme i toppen. Det varme vand løber ind i radiatoren for oven, og det skal helst være lunkent, inden det løber ud igen i bunden af radiatoren. Så har du fået masser af varme for pengene.
7) Luft ud ofte, men kort
Sørg for at lufte ud i din bolig – også selvom det er koldt udenfor. Et udluftet rum har lav fugtighed og er derfor meget lettere at varme op. Når det er rigtig koldt, er det bedre at lufte ud hyppigt, men i kort tid ad gangen. For eksempel cirka fem gange om dagen i to til tre minutter ad gangen. På den måde når væggene ikke at blive gennemkolde og dermed svære at varme op igen.
Bonus-tip: Gør din bolig energivenlig
Der er mange penge at hente ved at energirenovere dit hjem både i form af besparelser på varmeregningen og højere ejendomsværdi.
En af de lavthængende frugter er at investere i energivenlige vinduer til boligen. Typisk sparer du 3.000-5.000 kroner årligt på din varmeregning ved at udskifte alle dine vinduer i en almindelig villa (kilde: Energistyrelsen, energivinduer.dk).