Tips og gode råd til boligejere

7 nemme måder du kan spare på varmeregningen (uden at fryse)

12. november 2015

Er det dyrt at holde varmen? 7 tips til at spare på varmeregningen uden at fryse

Når de kolde og blæsende måneder trænger sig på, er det dejligt at have en varm og hyggelig bolig at opholde sig i. Til gengæld er det knapt så dejligt at se varmeforbruget tordne i vejret – der er immervæk andre ting, som er sjovere at bruge pengene på.

Heldigvis kan du allerede i dag med meget simple greb sænke dit varmeforbrug betydeligt – helt uden at fryse.

Læs med herunder, og prøv eventuelt vores Energiberegner, som viser, hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at skifte til energivenlige vinduer.

1) Brug alle radiatorer

Det er fristende at slukke helt for varmen i de radiatorer, du ikke sidder ved. Men det er faktisk en dårlig idé for din varmeregning.

En kold og en brandvarm radiator er dyrt i drift, fordi du ikke udnytter varmen i den varme radiator fuldt ud. Du får mere ud af din varme, hvis du bruger alle radiatorer i rummet og indstiller termostaterne ens.

2) Hold en konstant temperatur

Når det er bidende koldt udenfor, behøver du ikke at sænke temperaturen om natten, for det kan alligevel ikke betale sig i forhold til at skulle varme mere op dagen efter.

Hvis du vil have en lavere nattetemperatur, kan du nøjes med at sænke temperaturen et par grader, for eksempel fra 20 grader til 18 grader.

3) Lad radiatoren stå frit

Det er vigtigt for din varmeregning, at radiatoren og termostatens føler ikke bliver dækket af gardiner, møbler eller andet.

Den varme luft fra radiatoren stiger til vejrs og får luften til at cirkulere rundt i rummet. Føleren kan kun mærke den luft, den er i kontakt med, så systemet fungerer bedst, når luften kan cirkulere frit om radiatoren.

Hav gerne mindst 15-20 centimeters afstand imellem dine radiatorer og dine møbler.

4) Træk gardinerne for og fra

Om aftenen er det en god idé at trække gardinerne for eller lukke persiennerne ned, for på den måde mindsker du varmetabet fra vinduerne.

Om dagen er det til gengæld en fordel, at gardinerne er trukket fra og persiennerne åbne, for når der bare er en smule sol, kan den være med til at varme rummet op.

5) Har du gulvvarme? Drop tæpperne

Gulvtæpper forhindrer varmen i at trænge op i rummet. Hvis du gerne vil have tæpper nogle steder, kan du måske nøjes med små, løse tæpper.

6) Tjek radiatorerne

Hvis du har fjernvarme, kan du tjekke, om du udnytter varmen ordentligt ved at mærke efter, om radiatorerne er kolde i bunden og varme i toppen.

Det varme vand løber ind i radiatoren for oven, og det skal helst være lunkent, inden det løber ud igen i bunden af radiatoren. Så har du fået masser af varme for pengene.

7) Luft ud ofte, men kort

Sørg for at lufte ud i din bolig – også selvom det er koldt udenfor. Et udluftet rum har lav fugtighed og er derfor meget lettere at varme op.

Når det er rigtig koldt, er det bedre at lufte ud hyppigere, men i kortere tid ad gangen. For eksempel cirka fem gange om dagen i to til tre minutter ad gangen. På den måde når vægge og andre indvendige bygningsdele ikke at blive for kolde og dermed svære at varme op igen.

Bonus-tip: Gør din bolig energivenlig

Køb energivinduer og spar på varmeregningenDer er mange penge at hente ved at energirenovere dit hjem – både i form af besparelser på varmeregningen og højere ejendomsværdi.

Spar penge med energiruder

En af de lavthængende frugter er at efterisolere dit hjem med energivenlige vinduer. Typisk sparer du op mod 3.000-5.000 kroner årligt på din varmeregning ved at udskifte alle dine vinduer i en almindelig villa (kilde: Energistyrelsen, energivinduer.dk).

Prøv vores Energiberegner og se, hvor meget du kan spare.

Prøv Energiberegneren

 

Emner: Energi, Tips og råd, Vinter

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev