Bygningsreglementet - få styr på reglerne, når du skal skifte vinduer

22. januar 2021

Billede 2-1

OBS! Vi har tidligere informeret om, at de nye, skærpede regler for energikrav til døre og vinduer ændrer sig fra 1. januar 2021. Dette er nu ændret til 1. februar 2021.

Når du bygger nyt hus eller renoverer det gamle - eksempelvis ved at montere nye vinduer - er der en række love, bekendtgørelser og reglementer, som du skal sikre dig bliver overholdt. Det er nemlig dig, der som husejer har ansvaret.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har netop offentliggjort en såkaldt ændringsbekendtgørelse til det nuværende bygningsreglement (BR18), og bekendtgørelsen skal blandt andet skabe bedre overblik over og forenkle brugen af reglerne.

Ændringsbekendtgørelsen handler primært om skærpede energikrav til vinduer og døre - det kan du læse mere om her.

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at der ikke er noget at være bange for i de ændrede regler. De er forholdsvis enkle at forholde sig til, og dit arbejde består reelt “bare” i at vælge de rigtige samarbejdspartnere.

For hvis du allierer dig med en håndværker, der har styr på sine ting indebærer det, at fagligheden er på plads. Og så kan du koncentrere dig om det, der er vigtigt; nemlig at du får valgt de materialer og produkter, som passer til lige netop dit projekt og lever op til lovgivningen.

Ændringerne træder i kraft 1. februar 2021, men de bliver offentliggjort nu, så alle, der skal i gang med at bygge eller renovere, kan nå at tage højde for dem i planlægningen.

150421_Velfac

Skærpede krav om A-mærkning

Ændringerne i bygningsreglementet betyder helt konkret, at kravene stiger til mærkningen af vinduer og døre, som nu skal være i kategorien A (skalaen går fra A til F, hvor A er det bedste).

A-mærkede vinduer og døre er energineutrale og lukker dermed mindst lige så meget varme ind i huset, som de lukker ud - også i de kolde måneder. Desuden er der øgede isoleringskrav til døre.

Husk at du har mulighed for at få dele af regningen betalt gennem håndværkerfradraget. Læs med her, og bliv klogere på hvordan det er skruet sammen i 2020 og frem.

I forvejen stiller reglementet krav til sikkerheden. Herunder at der i almindelige enfamiliehuse i udgangspunktet skal være en redningsåbning i alle beboelsesrum og i køkkenet, og den åbning vil oftest være en dør eller et vindue. Der er en lang række specifikke krav til vinduerne og deres åbnefunktion - blandt andet at de kan betjenes og fastholdes i en åben stilling, så der er fri passage både inde- og udefra, og at de let kan åbnes indefra uden brug af nøgle eller særligt værktøj.


Der er forskel på, hvilke krav der gælder, afhængig af om du bygger om, bygger til eller bygger nyt. Her er det vigtigt, at du sørger for at få den korrekte rådgivning. Den kan du få hos din tømrermester, hos en energirådgiver eller en arkitekt.

Lomma (5 av 9)

Hold øje med lokalplanen

Uanset hvor i Danmark, du bor, findes der en gældende lokalplan - altså en detaljeret plan for netop det område, som dit hus ligger i. Og det med detaljeret skal tages bogstaveligt. Det kan nemlig betyde, at du ikke kan vælge frit mellem de materialer, som markedet ellers tilbyder.

Måske overvejer du plastikvinduer, men bor i et område, hvor lokalplanen tilsiger, at du skal vælge træ. Den samme udfordring, kan du løbe ind i, hvis du egentlig helst vil have en træ/alu-løsning. Uanset hvad er det ærgerligt (og dyrt) at skulle få lavet arbejdet om, hvis det er lavet imod gældende regler, så vær altid på forkant og sæt dig ind i de konkrete regler i netop dit område. Det samme gælder naturligvis, hvis du bor i en fredet bygning.

Du har det endelige ansvar

Hvis det skulle vise sig, at det arbejde, du får udført, er i strid med gældende love og regler, er det i udgangspunktet dig, der står med ansvaret. Men hvis det viser sig, at de fagfolk, du har hyret til opgaven, ikke har udført arbejdet efter reglerne, vil ansvaret lande på deres skuldre.

Alt det kommer selvfølgelig an på de helt konkrete omstændigheder, og uanset hvad vil vi anbefale dig kun at lave aftaler med håndværkere og andre fagfolk, som er medlemmer af anerkendte garantiordninger. Eksempelvis vil enhver VELFAC VinduesMester altid være med i Byg Garanti-ordningen under Dansk Byggeri, og det er din garanti for, at der er styr på tingene.

Håndværkerfradraget - sådan er det skruet sammen

Emner: Tips og råd, Renovering, Før du køber vinduer, Nybyg

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev