Hvad kan du få af tilskud til at energioptimere din bolig, når det kommer til nye vinduer? Det kan du se herunder, hvor du både finder korte forklaringer på de enkelte tilskud, relevante links samt de væsentligste punkter, som du skal huske i forbindelse med ansøgningen om energitilskud til nye vinduer.
Energitilskud - hvad er mine muligheder?
Som boligejer har du mulighed for at søge om økonomisk tilskud til forskellige boligforbedringer, der er med til at energioptimere din bolig. Efter at Bygningspuljen blev lukket i slutningen af 2022, er puljen fra 2023 blevet opsplittet i: Varmepumpepuljen og Energirenoveringspuljen.
Energirenoveringspuljen henvender sig til dig som boligejer, der gerne vil energioptimere din bolig på anden vis end gennem udskiftning af energikilden. Det gælder, når der er tale om udskiftning af eksisterende facadevinduer, udskiftning af eksisterende eller etablering af nye forsatsrammer samt udskiftning af hele vinduet til et vindue med koblet ramme.
Det er SparEnergi.dk under Energistyrelsen, der administrerer ansøgninger om tilskud fra Energirenoveringspuljen. Her kan du bl.a. læse mere om, hvad du får ud af at renovere og energioptimere med nye vinduer og døre gennem puljen samt, hvor meget du sparer på energien:
- Skift fra termorude til energirude
- Udskift dine gamle vinduer
- Giv 1-lags vinduer en ekstra ramme
- Skift dine yderdøre
Energirenoveringspuljen er lukket for 2023, hvor der i efterårets pulje var mulighed for at søge i den samlede pulje på 101,2 mio. kr. Energirenoveringspuljen forventes at åbne igen i foråret 2024. Du kan varme op til at søge tilskud i Renoveringspuljen her - dog kan der forekomme ændringer til puljen i 2024.
i 2023 offentliggjorde SparEnergi.dk forudsætningerne for at ansøge Renoveringspuljen med hensyn til tilskud til nye vinduer og døre. Det drejer sig om tilskud til vinduer og døre i energiklasse 2, som har en Uw ≤ 0,76. Det vil betyde, at det vil være vinduer og døre fra VELFAC serierne: VELFAC Ribo og VELFAC Classic med optimerede ruder, der kunne ansøges om.
Lever din energirenovering op til de 5 krav for at søge tilskud til vinduer?
Din bolig skal leve op til disse 5 krav for at komme i betragtning til tilskud fra Energirenoveringspuljen - gældende for 2023:
- Dit hus skal være en helårsbolig – og du skal selv eje det
- Dit hus skal have et gyldigt energimærke i kategorien E, F eller G, og der må ikke være foretaget ændringer på dit hus, siden det blev udstedt
- Projektet må ikke være sat i gang eller gennemført, når du ansøger
- Du må ikke tidligere have fået tilskud til det samme projekt
- Arbejdet skal udføres af en virksomhed med gyldigt CVR-nummer
Hvad skal du huske, før du ansøger om tilskud?
- For at være bedst klædt på til at ansøge online om tilskud skal du gå på SparEnergi.dk, som oplyser om link til ansøgningsportalen.
- SparEnergi.dk har lavet en vejledning til ansøgningsprocessen.
Med et prisoverslag hos VELFAC er du et skridt tættere på nye vinduer og døre til din bolig. Kend prisen på dit projekt med et prisoverslag.
Øvrige tilskud
Støjtilskud
Hvis du som boligejer bor i et støjbelastet område, kan der være mulighed for støtte til støjreducerende vinduer via offentlige støjpuljer. Støttemulighederne varierer mellem landsdele, så tjek hos din kommunes tekniske afdeling, Banedanmark og Vejdirektoratet, hvilke muligheder der aktuelt er i dit område.
Eksempel på kommune med aktuel støjpulje (pr. december 2023) er København (frist 3. april 2024).
Det fremgår desuden af en bred aftale om Infrastrukturplan 2035, at der i perioden 2022-2035 er afsat 3 mia. kr. til bekæmpelse af trafikstøj. Den giver bl.a. kommunerne mulighed for at medfinansiere eksempelvis støjskærmsprojekter. Det er derfor sandsynligt, at der vil blive åbnet for flere støjpuljer frem til 2035.
I Københavns Kommune er der fx afsat 40 mio. kr. til støjpuljen i perioden 2022-2024.
Læs mere om VELFAC støjreducerende vinduer.
Byfornyelsestilskud
I nogle kommuner er der mulighed for, at andelsboligforeninger og private udlejere kan søge om byfornyelsesmidler til vinduesudskiftninger i etageejendomme. Det kan fx handle om at forbedre ejendommens energiperformance, og der stilles ofte arkitektoniske krav til de valgte løsninger.Der bliver løbende åbnet for ansøgninger i de forskellige kommuner, så hold øje med mulighederne på din egen kommunes hjemmeside.
Du kan her læse mere om bygningsrenoveringspuljen i Københavns Kommune.
Vi anbefaler, at du tager fat i os fra starten, så vi sammen kan få afklaret, hvilke løsninger der vil være optimale, hvad enten du er en boligforening eller udlejer.