Nyheder og aktuelt til professionelle

Brøndby scorer 463 gyldne og grønne boliger

31. august 2021
Billede 1-Aug-30-2021-03-33-51-32-PM

De åbne karréer i Kobber Engen, der netop nu er under opførelse i Brøndby, danner ikke bare rammen om grønne fællesarealer. Boligernes arkitektoniske udformning understøtter indeklimaet ved at tøjle trafikstøjgener og optimere dagslysforholdene, hvilket vores VELFAC 200 Energy bidrager til. Arkitema har slået stregerne til byggeriet, der kan forvente en DGNB Guld-certificering, når det efter planen er opført i 2023.

Netop nu vinder en grøn bydel frem i Brøndby, hvor første spadestik til et nyt ambitiøst boligprojekt blev taget i 2020. Kobber Engen, der også kendes som Stationsparken, er en del af et større område kaldet Kirkebjerg, hvor et tidligere industrikvarter forvandles til et boligområde med i alt 2000 boliger.

Kobber Engen, som er et 37.440 kvadratmeter stort boligprojekt på Søndre Ringvej 27, bliver opført med DGNB-guldet for øje. Boligbyggeriet, der har CapMan som bygherre, omfatter 463 boliger i fire boligkarréer samt et parkeringshus og grønne udearealer.

Billede 2-2

Fra trafikstøj til grønne oaser

Selvom Kobber Engen ligger ud til en trafikeret vej, får beboerne adgang til fredfyldte grønne oaser. De fire åbne karréer, som kendetegner byggeriet, indrammer nemlig de grønne fællesarealer i gårdrummene og imellem de fire enheder.

Bygningerne opføres med variationer på flere måder. F.eks. ligger opgangene vertikalt lidt forskudt af hinanden, og bebyggelsen er højest mod gaden og trapper derefter ned, hvilket beskytter bygningerne mod trafikstøj til gavn for både de fælles udearealer og den enkelte bolig. Foruden støjreduktion er optimering af dagslyset en vigtig faktor:

- Den opbrudte og forskudte struktur med variationer er blandt andet skabt for at sikre nogle gode boliger, der giver optimale dagslysforhold i såvel boliger som gårdrum. Hos Arkitema er mennesket i centrum, og vi arbejder med at skabe livskvalitet og gode, sunde boliger. Boligen som vores base skal have et godt indeklima og have balance mellem det private og fælles, fortæller Louise Taps, arkitekt hos Arkitema.

Download vores casebeskrivelse af Kobber Engen som pdf

Velvalgte vinduer bidrager til et bedre indeklima

Netop dagslyset har, i kombination med reduktion af støj og overophedning, haft stor betydning for arkitekturen som helhed, for den enkelte bolig og ikke mindst for valget af vinduesløsning:

- Det er en balance at finde det rigtige vindue, som giver den ønskede mængde dagslys, men samtidigt undgå overophedning. Særligt rum orienteret mod SV og SØ, uden mulighed for gennemtræk, kan være en udfordring, siger Henrik Poulin, der er civilingeniør hos Arkitema og tidligt har været en del af processen for at vurdere behovet for regulering af dagslyset.

Variationen i de fire enheder betyder også, at de tilpasser sig placeringen på grunden, især i forhold til dagslyset. For at få de bedste forudsætninger for et godt indeklima blev vi involveret i designprocessen meget tidligt for at beregne krav og muligheder for vinduesløsninger i hele Kobber Engen:

- I Kobber Engen har der været fokus på at finde en vinduesløsning, som sikrer det bedst mulige indeklima i hver enkelt bolig og samtidig sikrer et sammenhængende arkitektonisk helhedsudtryk. Boligbyggeriet er udstyret med vinduer fra vores serie VELFAC 200 Energy i træ/alu, der er en yderst holdbar løsning, fortæller vores projektsalgskonsulent Thomas Lundgren.

Læs også om boligbyggeriet Kronehaverne, der bygger bro mellem byliv og natur

Billede 3-1

Som en foranderlig helhed

- Udover at vores vinduer er indeklimamærkede, hvilket i sig selv bidrager med DGNB-point inden for social bæredygtighed, så har vi til projektet leveret en dokumentationspakke om vinduesløsningens miljøpåvirkning, som er påkrævet for, at et byggeri kan opnå tilstrækkeligt med point i et DGNB-regnskab, afrunder Thomas Lundgren.

Vinduerne er indrammet i en mørk olivengrøn nuance, der spiller sammen med de robuste teglfacader, som varierer i tre nuancer af røde tegl. Det understreger den variation, der præger det nye boligbyggeri.

Også tagene har skiftende former og udtryk, og desuden beklædes de med solceller, som kommer til at udgøre en femte facade. Variationen puster liv i Kobber Engen, og byggeriet får et udtryk, der på én gang opleves foranderligt og som en del af en større helhed. 

Læs mere om, hvordan tidlig involvering skaber værdi i DGNB-processen

Læs mere om vinduernes vej til et godt indeklima her

 

Emner: Energi, Æstetik og design, Presse, Nyheder, Energivinduer

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev