Tips og gode råd til boligejere

Gode råd til nybyggeri: Find tips for husbyggere her

02. juni 2013

Skal du bygge nyt eller lave en tilbygning, er der mange aspekter omkring dit indeklima, som du bør overveje allerede i planlægningsfasen.

Hvid spisestue passer godt sammen med ovenlys-vinduer og store terrassedøre

Det er altid en god ide at kontakte en indeklimarådgiver, så du allerede i planlægningsfasen sikrer dig, at den færdige bolig har et godt og sundt indeklima.

Overvej følgende inden du bygger nyt:

Tilstrækkeligt grund-luftskifte er i dag en del af husbyggeri

For at leve op til bygningsreglementets energikrav er nybyggeri i dag meget tæt. For samtidig at sikre et sundt indeklima stiller Bygningsreglementet krav om, at der skal være et luftskifte på 0,5 /time. Derfor er aftrækskanaler i vådrum kombineret med almindelig udluftning gennem åbne vinduer ikke længere tilstrækkeligt i nybyggeri.

For at opnå et godt indeklima og derigennem minimere risikoen for kondens bør du i planlægningsfasen diskutere udluftningsstrategi med din arkitekt eller byggerådgiver. Bør du fx have et mekanisk ventilationsanlæg med varme genvinding, eller kan naturlig ventilation være den rette løsning for dig? Begge løsninger kan fungere perfekt. Den valgte udluftning skal naturligvis være dimensioneret til det aktuelle hus, antal beboere og deres adfærd. Det er en god ide at bede rådgiveren dokumentere, at den valgte ventilationsløsning kan fungere i praksis.
 
Mindre varmebehov - mindre luftcirkulation

Energirigtige boliger er så tætte, at varmebehovet er meget lille - det er godt for varmeregningen. Ulempen er så, at luften indendørs står meget stille. Den manglende luftcirkulation gør, at duggen får god tid til at sætte sig på vinduerne, fordi den ikke bliver ventileret væk igen.

Diskuter derfor linjetab og luftcirkulation rundt i vinduesnicherne med din byggerådgiver. Fx vil radiatorer direkte under vinduerne få den varme luft til at stige opad og øge luftcirkulationen, så evt. kondens ventileres væk uden at sætte sig på ruderne som dug. Vælger du gulvvarme, bør det specificeres, at varmeslangerne skal placeres helt ude langs væggen og ind i vindues- og dørnicher. Ligger varmeslangerne 10-15 cm inde i rummet, går det ud over luftcirkulationen foran vinduerne.
 
Vinduer - et vigtigt valg ved nybyg

Små vinduer, vinduer med gennemgående sprosser samt dybe vinduesnicher uden varmekilde lige under vinduerne øger risikoen for kondensdannelse. Store vinduer, opdelinger med energisprosser samt smalle vinduesnicher eller radiatorvarme under vinduerne, mindsker risikoen for kondensdannelse.

Udluftning

Nybyggeri indeholder typisk store mængder byggefugt fra cement, beton, vandskuring, tapetsering osv. Derfor skal en ny bygning udluftes betydeligt mere end ældre bygninger. Vær opmærksom på, at udtørringsfasen kan strække sig over mere end et år og at et evt. udluftningsanlæg skal indstilles herefter.

Flere informationer om dug, kondens og indeklima

Du kan finde yderligere informationer om, hvordan du opnår et godt indeklima i nybyggeri og tilbygninger i følgende publikationer:

Emner: Tips og råd, Indeklima, Før du køber vinduer, Nybyg

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev