Fotografér dit hus og mindsk varmetabet

4. december 2017
Termografi viser, hvor varmen slipper ud af dit hus.

Hvis huset er koldt, eller det trækker, kan det være svært at lokalisere, hvor varmen helt konkret siver ud af huset og kulden kommer ind. Ofte vil vinduer og døre stå forrest i rækken af mistænkte, men det kan vise sig, at det reelle problem i stedet er utætheder i selve ydermuren eller skal findes i isoleringen.

Metoden til at finde ud af, hvor varmen slipper ud af huset, hedder termografi, og det er kort fortalt en metode, hvor huset bliver fotograferet med et infrarødt kamera. Billederne viser med farver, hvor varmen slipper ud af huset – kolde overflader viser sig med grønne og blå farver, mens varme overflader er røde eller gule.

På den måde vil en termografisk undersøgelse vise, præcis hvor du (måske) har et problem med varmetab, og med den viden i baghovedet kan du finde den rette løsning.

Find ud af om du overhovedet har et problem

Den helt store fordel ved en termografisk undersøgelse er, at du finder ud af, om du rent faktisk har et problem. Og du sparer potentielt en masse håndværkertimer, fordi du ikke behøver betale for en masse timers fejlsøgning – termografien udpeger lige netop de steder, der skal kigges nærmere på. 

En anden fordel er, at undersøgelsen ikke kun kan identificere varmetab. Den kan også give dig mulighed for at forbedre dit indeklima, fordi du blandt andet får et overblik over eventuelle problemer med isoleringen, som du efterfølgende kan reagere på.

Ulemperne er, at det koster penge, næsten uanset hvordan du griber det an. Og hvis du ikke gør det korrekt, kan du ende med at sætte gang i unødvendige forbedringer på dit hus.

Gør det selv eller hyr en ekspert

Du kan i princippet selv lave den termografiske undersøgelse, hvis du kan låne et termografisk kamera – ellers kan de købes eller lejes. Men det er ikke helt enkelt at tolke billederne, og derfor kan det være en god idé at lade et firma udføre opgaven for dig. Blandt andet kan genskin fra ruder eller sne ”snyde” kameraet og give misvisende målinger, og så kan indsatsen være spildt.

Afslør kuldebroer

Som nævnt vil vinduer og døre ofte vise sig at være der, hvor varmen slipper ud. Når en muret ydervæg møder et vindue eller en dør, er der risiko for, at der opstår en såkaldt kuldebro. En kuldebro er betegnelsen for et sted, hvor kulden kan trænge ind i huset. Hvis man alligevel skal skifte vinduer, kan man fjerne kuldebroen ved at skære i de sten, der er sat op til vinduet og ligger mellem yder- og indervæggen, og fylde isolering ind i stenen.

Få styr på huller i væggen

Generelt er steder, hvor muren er brudt af eksempelvis stikkontakter, udendørs vandhaner eller ved skorstenen, mulige kilder til kuldebroer. I disse tilfælde kan mangelfulde ”lukninger” omkring gennemføringerne give problemer og være der, hvor varmen slipper ud og kulden slipper ind. Hvis du får tætnet de steder, vil du i øvrigt også minimere mængden af udefrakommende støj. 

Har din isolering det godt?

En af de helt store fordele ved termografi er, at metoden kan afsløre mangelfuld isolering i eksempelvis hulmure – noget, der ellers er temmelig vanskeligt at få overblik over, al den stund at en ydermur er en lukket konstruktion. Undersøgelsen kan også vise, hvis isoleringen er faldet sammen og derfor ikke isolerer godt nok.

På samme måde kan termografien også afsløre, hvis en bestemt del af huset – det kunne være en tilbygning – er mangelfuldt isoleret og derfor i særlig grad har brug for efterisolering.

Hvis du vælger at få termograferingen udført af professionelle, viser en søgning på nettet, at priserne går fra små 1.000 til 6.000 kroner. Priserne dækker over forskellige grader af service, og du kan givetvis finde både billigere og dyrere tilbud. Gør, som du ellers ville gøre, hvis du skulle bruge en håndværker: Spørg i dit netværk, vær kritisk og gå efter virksomheder, der har gode anbefalinger med i bagagen.

Husk at udnytte temperaturforskellen

Det er vigtigt, at du husker at planlægge din termografering i forhold til kalenderen. Undersøgelsen kræver en temperaturforskel mellem ude og inde på 12 grader, så det vil være en god idé at lægge termograferingen mellem det sene efterår og midt på foråret. Kommer du for sent i gang, kan du blive nødt til at skrue op for varmen i huset for at skabe en passende temperaturforskel, og det er unødig spild af energi og penge.

Guide: 6 ting du skal vide, før du køber vinduer

Emner: Energi, Vedligeholdelse, Energibesparelse, Vinter

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev