Tips og gode råd til boligejere

Gør din bolig klimavenlig med støtte fra bygningspuljen

15. september 2022

14

Energistyrelsen åbnede den 14. september 2022 for en ny runde af Bygningspuljen, men allerede inden dagen var omme, meldte Energistyrelsen ud, at puljen var lukket for denne gang. Næste runde af midler åbner igen i 2023, hvor du kan søge om tilskud til energioptimeringer af din bolig. På grund af de store stigninger i energipriser vil der formentlig være rift om de mange millioner.  Midlerne uddeles efter først til mølle-princippet, og det er derfor en god idé at være godt forberedt, for der kan være en del, du skal undersøge og have styr på, inden du søger. Læs med og bliv klædt på til, hvordan du skal søge tilskud.

Hvad kan jeg bruge bygningspuljen til?

Bygningspuljen kan du bruge til at søge tilskud til udskiftning af facadevinduer eller ovenlysvinduer. Ifølge Energistyrelsen vil tilskuddet være på omkring 27.500 kroner for en udskiftning af 25 kvadratmeter vinduer i energiklasse 2 på et parcelhus på 140 kvadratmeter. For vinduer i energiklasse 1 vil tilskuddet være 7.750 kroner for samme areal.

Samtidig har du udsigt til en lavere varmeregning, når de nye vinduer er monteret, og du gør en positiv forskel for klimaet ved at spare energi og dermed udlede mindre CO2.

Læs mere om tilskud fra Bygningspuljen hos Energistyrelsen her.

Sådan fungerer tilskudsordningen

Bygningspuljen er sat i verden for at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen. Alle typer af helårsbeboelse med energimærke E, F eller G kan søge om tilskud, dog med undtagelse af sommerhuse.

Det er en god idé at tænke sit projekt igennem allerede nu, da det er et krav, at du ansøger om tilskud før projektets igangsættelse. Når du har fået et tilsagn om tilskud, har du to år til at gennemføre energirenoveringen. Se nedenfor, hvordan du søger tilskud.

selbu_087

 
Hvor meget kan jeg få i tilskud?

Tilskuddet afhænger af størrelsen og typen af din energirenovering, og puljens loft går op til 15 procent af investeringen. Du skal desuden ansøge om minimum 5.000 kroner i tilskud.

Energistyrelsen har lavet en hurtig beregner, så du nemt kan tjekke, hvor meget tilskud det er muligt at få. Tilskuddet er skattefritaget for private boligejere, men vær opmærksom på, at du ikke både kan få tilskud fra Bygningspuljen og bruge dit håndværkerfradrag på det samme projekt.

Læs mere om tilskudsordningen hos Energistyrelsen.

Hvilke vinduer kan jeg få tilskud til?

Den nye tilskudsordning skelner mellem tilskud til nye vinduer og døre, der skal leve op til kravene i energiklasse 1 eller energiklasse 2. Det er altså ikke lige meget, hvad du skifter til, for energiklassekravene er skrappere end dem i Bygningsreglementet for nybyg.

  • Vinduer  i energiklasse 1 giver den største fleksibilitet og udbud med hensyn til valg af vinduestype, som passer til forskellige hustyper og arkitektur – lige fra den klassiske murermestervilla til det typiske 70’er-hus.
  • Vinduer i energiklasse 2 skal leve op til endnu strengere energikrav og udbuddet er tilsvarende mindre. Ved energiklasse 2 kan der opnås et større tilskud end til energiklasse 1 produkter. Her skal du dog være opmærksom på, at produkter, der lever op til energiklasse 2, også er dyrere, og at du kun opnår den ønskede energieffekt, hvis resten af husets klimaskærm også forbedres.
 

For VELFAC produktsortiment gælder det, at der kan søges i henhold til energiklasse 1, hvor VELFAC 200 ENERGY, VELFAC Ribo, VELFAC Classic og VELFAC In opfylder kravene. I Bygningspuljens energiklasse 2 opfylder også VELFAC Ribo og VELFAC Classic kravene.

Bibehold stilen eller tænk nyt?

værdiskabende

Ønsker du at energirenovere din bolig og søger du tilskud via Bygningspuljen, er det vigtigt, at du giver din lokale tømrer eller VELFAC VinduesMester (og VELFAC) besked herom, så vi kan sikre, at du får de produkter, der udløser tilskud.

Sådan søger du tilskud
  • Du skal søge om tilskud, før projektet igangsættes. Hvis du først har købt materialer eller underskrevet en aftale med håndværkeren, kan du ikke få tilskud.
  • Din bolig skal have energimærke E, F eller G, før der kan gives tilskud – medmindre du blot skal have installeret varmepumpe. Energimærkning af enfamiliehus koster i omegnen af 6.000-7.000 kr.
  • Det afsatte tilskudsbeløb i 2022 var på 375 mio. kroner. Der frigives nye puljer frem til 2026.
  • Du skal ansøge online om tilskud på ansøgningsportalen.
  • Først når du har modtaget et svar med tilsagn om tilskud (herunder hvor meget tilskud du får), skal der laves en aftale med håndværkeren om arbejdet.
  • Når der er kommet et tilsagn om tilskud, har du to år til at få gennemført dit projekt.
  • Er du stadigvæk i tvivl, om du skal søge? Energistyrelsen tilbyder gratis rådgivning om boligforbedringer. Læs mere her.

Sådan vælger du vinduer ud fra din boligtype

 

Emner: Tips og råd, Renovering, Før du køber vinduer, Energioptimering

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev