Gør din bolig klimavenlig med støtte fra bygningspuljen

14. september 2021

14

Energistyrelsen åbner for den sidste ansøgningsrunde i år for Bygningspuljen den 28. september. Puljen fungerer efter først-til-mølle-princippet, og ansøgere, der ikke tidligere er kommet i betragtning, skal ansøge på ny. Læs med og bliv klædt på til, hvordan du skal søge tilskud, når den sidste runde åbner.

Sidste år var der afsat 245 mio. kroner til Bygningspuljen. Ud af mere end 18.000 ansøgninger fik 5420 tilsagn efter først-til-mølle-princippet. Midlerne var opbrugt på blot to uger.

Der var altså en enorm interesse for energiforbedringer i helårsboliger, som i finansloven for 2021 er imødekommet med ekstra midler til Bygningspuljen, så der i år vil være over 500 mio. kroner at søge i alt. Puljen fortsætter til og med 2026.

I løbet af 2021 kommer der i alt to ansøgningsrunder, hvor den første tilbage i april måned er lukket igen. Her var der i alt 250 mio. kroner at søge midler for - 5 mio. kroner mere end i hele 2020. Puljens resterende midler på ca. 340 mio. kroner tildeles ved den sidste ansøgningsrunde i september. Efter det bliver næste ansøgningsrunde først i 2022.

 

Hvad kan jeg bruge bygningspuljen til?

Bygningspuljen kan du bruge til at søge tilskud til udskiftning af facadevinduer eller ovenlysvinduer.

Ifølge Energistyrelsen vil tilskuddet være på omkring 27.500 kroner for en udskiftning af 25 kvadratmeter vinduer i energiklasse 2 på et parcelhus på 140 kvadratmeter. For vinduer i energiklasse 1 vil tilskuddet være 7.750 kroner for samme areal.

Samtidig har du udsigt til en lavere varmeregning, når de nye vinduer er monteret, og du gør en positiv forskel for klimaet ved at spare energi og dermed udlede mindre CO2.

Læs mere om tilskud fra Bygningspuljen hos Energistyrelsen her.

 

Sådan fungerer tilskudsordningen

Bygningspuljen er sat i verden for at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen. Alle typer af helårsbeboelse med energimærke E, F eller G kan søge om tilskud, dog med undtagelse af sommerhuse.

Det er en god idé at tænke sit projekt igennem allerede nu, da det er et krav, at du ansøger om tilskud før projektets igangsættelse. Når du har fået et tilsagn om tilskud, har du to år til at gennemføre energirenoveringen. Se nedenfor, hvordan du søger tilskud.

selbu_087

 
Hvor meget kan jeg få i tilskud?

Tilskuddet afhænger af størrelsen og typen af din energirenovering, og puljens loft går op til 15 procent af investeringen. Du skal desuden ansøge om minimum 5.000 kroner i tilskud.

Energistyrelsen har lavet en hurtig beregner, så du nemt kan tjekke, hvor meget tilskud det er muligt at få. Tilskuddet er skattefritaget for private boligejere, men vær opmærksom på, at du ikke både kan få tilskud fra Bygningspuljen og bruge dit håndværkerfradrag på det samme projekt.

Læs mere om tilskudsordningen hos Energistyrelsen.

 

Hvilke vinduer kan jeg få tilskud til?

Den nye tilskudsordning skelner mellem tilskud til nye vinduer og døre, der skal leve op til kravene i energiklasse 1 eller energiklasse 2. Det er altså ikke lige meget, hvad du skifter til, for energiklassekravene er skrappere end dem i Bygningsreglementet for nybyg.

  • Vinduer  i energiklasse 1 giver den største fleksibilitet og udbud med hensyn til valg af vinduestype, som passer til forskellige hustyper og arkitektur – lige fra den klassiske murermestervilla til det typiske 70’er-hus.
  • Vinduer i energiklasse 2 skal leve op til endnu strengere energikrav og udbuddet er tilsvarende mindre. Ved energiklasse 2 kan der opnås et større tilskud end til energiklasse 1 produkter. Her skal du dog være opmærksom på, at produkter, der lever op til energiklasse 2, også er dyrere, og at du kun opnår den ønskede energieffekt, hvis resten af husets klimaskærm også forbedres.

For VELFAC produktsortiment gælder det, at der kan søges i henhold til energiklasse 1, hvor VELFAC 200 ENERGY, VELFAC Ribo, VELFAC Classic og VELFAC In opfylder kravene. I Bygningspuljens energiklasse 2 opfylder også VELFAC Ribo og VELFAC Classic kravene.

 

Bibehold stilen eller tænk nyt?

 

værdiskabende

 

Ønsker du at energirenovere din bolig og søger du tilskud via Bygningspuljen, er det vigtigt, at du giver din lokale tømrer eller VELFAC VinduesMester (og VELFAC) besked herom, så vi kan sikre, at du får de produkter, der udløser tilskud.

 

Sådan søger du tilskud
  • Du skal søge om tilskud, før projektet igangsættes. Hvis du først har købt materialer eller underskrevet en aftale med håndværkeren, kan du ikke få tilskud.
  • Din bolig skal have energimærke E, F eller G, før der kan gives tilskud – medmindre du blot skal have installeret varmepumpe. Energimærkning af enfamiliehus koster i omegnen af 6.000-7.000 kr.
  • Det afsatte tilskudsbeløb i 2021 er på over 500 mio. kroner. Der frigives nye puljer frem til 2026.
  • Du skal ansøge online om tilskud på ansøgningsportalen.
  • Først når du har modtaget et svar med tilsagn om tilskud (herunder hvor meget tilskud du får), skal der laves en aftale med håndværkeren om arbejdet.
  • Når der er kommet et tilsagn om tilskud, har du to år til at få gennemført dit projekt.
  • Er du stadigvæk i tvivl, om du skal søge? Energistyrelsen tilbyder gratis rådgivning om boligforbedringer. Læs mere her.

Få inspiration til farver og vinduestyper

Emner: Tips og råd, Renovering, Før du køber vinduer, Energioptimering

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev