Gør din bolig klimavenlig med støtte fra bygningspuljen

22. marts 2021

14

Energistyrelsen åbner d. 7. april kl. 10 for den 1. ud af i alt 3 ansøgningsrunder i 2021 af Bygningspuljen. Puljen vil fortsat fungere efter først-til-mølle princippet og ansøgere, der ikke kom i betragtning i 2020, skal ansøge på ny. Læs med, og blive klædt på til hvordan du skal søge tilskud.

De 245 mio. kr., som Energistyrelsens Bygningspulje i 2020 bestod af, udmøntede sig i 5420 tilsagn efter først-til-mølle princippet, ud af mere end 18.000 ansøgninger. Midlerne var opbrugt på blot 2 uger.

Det viser en enorm interesse for energiforbedringer i helårsboliger, som i finansloven for 2021 er imødekommet med ekstramidler til Bygningspuljen, så der i 2021 vil være mindst 675 mio. kr. at søge i alt. Puljen fortsætter til og med 2026.

I 2021 kommer der 3 ansøgningsrunder, hvor den første runde er fastsat til at åbne d. 7. april kl. 10. Her bliver der i alt 250 mio kr. at søge midler for - 5 mio. kr. mere end i hele 2020. Resten af midlerne, svarende til mindst 425 mio kr. tildeles ved de efterfølgende ansøgningsrunder i 2021.

 

Hvad kan jeg bruge bygningspuljen til?

Bygningspuljen kan du bruge til at søge tilskud til udskiftning af facadevinduer, yderdøre (glasandel på minimum 70 procent) eller ovenlysvinduer.

Ifølge DI Dansk Byggeri vil tilskuddet være på omkring 68.000 kr. for en udskiftning af alle facadevinduer for et parcelhus på 150 kvadratmeter. Samtidig har du udsigt til en lavere varmeregning, når de nye vinduer er monteret, og du gør en positiv forskel for klimaet ved at spare energi og dermed udlede mindre CO2.

Gense webinaret ”Bliv klar til at søge tilskud med SparEnergi.dk”.

 

Sådan fungerer tilskudsordningen

Bygningspuljen er sat i verden for at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen. Alle typer af helårsbeboelse kan søge om tilskud, dog med undtagelse af sommerhuse.

Det er en god idé at tænke sit projekt igennem allerede nu, da det er et krav, at du ansøger om tilskud før projektets igangsættelse. Når du har fået et tilsagn om tilskud, har du to år til at gennemføre energirenoveringen. Se nedenfor, hvordan du søger tilskud.

selbu_087

 
Hvor meget kan jeg få i tilskud?

Tilskuddet afhænger af størrelsen og typen af din energirenovering og puljens loft går op til 30 procent af investeringen. Du skal desuden ansøge om minimum 5.000 kr. i tilskud.

Energistyrelsen har lavet en hurtig beregner, så du nemt kan tjekke, hvor meget tilskud det er muligt at få. Tilskuddet er skattefritaget for private boligejere, men vær opmærksom på, at du ikke både kan få tilskud fra Bygningspuljen og bruge dit håndværkerfradrag på det samme projekt.

Læs mere om den nye tilskudsordning hos Energistyrelsen. Er du i tvivl om hvordan du skal ansøge online om tilskud, kan du se en video som trin-for-trin viser dig hvad du præcist skal gøre.

 

Hvilke vinduer kan jeg få tilskud til?

Den nye tilskudsordning skelner mellem tilskud til nye vinduer og døre, der skal leve op til kravene i energiklasse 1 eller energiklasse 2. Det er altså ikke lige meget, hvad du skifter til, for energiklassekravene er skrappere end dem i Bygningsreglementet for nybyg.

  • Vinduer  i energiklasse 1 giver  den største fleksibilitet og udbud med hensyn til valg af vinduestype, som passer til  forskellige hustyper og arkitektur – lige fra den klassiske murermestervilla til det typiske 70’er-hus.
  • Vinduer i energiklasse 2 skal leve op til endnu strengere energikrav og udbuddet er tilsvarende mindre. Ved energiklasse 2 kan der opnås et større tilskud end til energiklasse 1 produkter. Her skal du dog være opmærksom på, at produkter, der lever op til energiklasse 2, også er dyrere, og at du kun opnår den ønskede energieffekt, hvis resten af husets klimaskærm også forbedres.

For VELFAC produktsortiment gælder det, at der kan søges i henhold til energiklasse 1, hvor VELFAC 200 ENERGY, VELFAC Ribo, VELFAC Classic og VELFAC In opfylder kravene. I Bygningspuljens energiklasse 2 opfylder også VELFAC Ribo og VELFAC Classic kravene.

 

Bibehold stilen eller tænk nyt?

 

værdiskabende

 

Ønsker du at energirenovere din bolig og søger du tilskud via Bygningspuljen, er det vigtigt, at du giver din lokale tømrer eller VELFAC VinduesMester (og VELFAC) besked herom, så vi kan sikre, at du får de produkter, der udløser tilskud.

 

Sådan søger du tilskud
  • Du skal søge om tilskud, før projektet igangsættes. Hvis du først har købt materialer eller underskrevet en aftale med håndværkeren, kan du ikke få tilskud.
  • Din bolig skal have et energimærke, før der kan gives tilskud – medmindre du blot skal have installeret varmepumpe. Energimærkning af enfamiliehus koster i omegnen af 6.000-7.000 kr.
  • Det afsatte tilskudsbeløb i 2021 er på mindst 675 mio. kr. Der frigives nye puljer frem til 2026.
  • Du skal ansøge online om tilskud på ansøgningsportalen. Se videoguide her hvordan du søger om tilskud.
  • Først når du har modtaget et svar med tilsagn om tilskud (herunder hvor meget tilskud du får), skal der laves en aftale med håndværkeren om arbejdet.
  • Når der er kommet et tilsagn om tilskud, har du to år til at få gennemført dit projekt.
  • Er du stadigvæk i tvivl om du skal søge? Energistyrelsen tilbyder gratis rådgivning om boligforbedringer. Læs mere her.

Få inspiration til farver og vinduestyper

Emner: Tips og råd, Renovering, Før du køber vinduer, Energioptimering

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev