Gør din bolig klimavenlig med nyt tilskud til vinduesudskiftning

31. oktober 2020

_O6A4262

 

Boligejere kan nu søge op til 30 procent tilskud til vinduesudskiftning fra den nye Bygningspulje, som giver en økonomisk håndsrækning til energirenoveringer.

 

Energistyrelsen åbnede den 15. oktober for ansøgninger til den nye Bygningspulje, og det betyder, at du blandt andet kan søge om tilskud til udskiftning af facadevinduer, yderdøre (glasandel på minimum 70 procent) eller ovenlysvinduer.

Ifølge DI Dansk Byggeri vil tilskuddet være på omkring 68.000 kr. for en udskiftning af alle facadevinduer for et parcelhus på 150 kvadratmeter. Samtidig har du udsigt til en lavere varmeregning, når de nye vinduer er monteret, og du gør en positiv forskel for klimaet ved at spare energi og dermed udlede mindre CO2.

 

Sådan fungerer tilskudsordningen

Bygningspuljen er sat i verden for at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen. Alle typer af helårsbeboelse kan søge om tilskud, dog med undtagelse af sommerhuse.

Puljen for 2020 er dog allerede opbrugt, men en ny pulje frigives i første kvartal 2021. Det er en god idé at tænke sit projekt igennem allerede nu, da det er et krav, at du ansøger om tilskud før projektets igangsættelse. Når du har fået et tilsagn om tilskud, har du to år til at gennemføre energirenoveringen. Se nedenfor, hvordan du søger tilskud.

 

selbu_087

 
Hvor meget kan du få i tilskud?

Tilskuddet afhænger af størrelsen og typen af din energirenovering og puljens loft går op til 30 procent af investeringen. Du skal desuden ansøge om minimum 5.000 kr. i tilskud.

Energistyrelsen har lavet en hurtig beregner, så du nemt kan tjekke, hvor meget tilskud det er muligt at få. Tilskuddet er skattefritaget for private boligejere, men vær opmærksom på, at du ikke både kan få tilskud fra Bygningspuljen og bruge dit håndværkerfradrag på det samme projekt.

Læs mere om den nye tilskudsordning hos Energistyrelsen.

 

Hvilke vinduer kan du få tilskud til?

Den nye tilskudsordning skelner mellem tilskud til nye vinduer og døre, der skal leve op til kravene i energiklasse 1 eller energiklasse 2. Det er altså ikke lige meget, hvad du skifter til, for energiklassekravene er skrappere end dem i Bygningsreglementet for nybyg.

  • Vinduer  i energiklasse 1 giver  den største fleksibilitet og udbud med hensyn til valg af vinduestype, som passer til  forskellige hustyper og arkitektur – lige fra den klassiske murermestervilla til det typiske 70’er-hus.
  • Vinduer i energiklasse 2 skal leve op til endnu strengere energikrav og udbuddet er tilsvarende mindre. Ved energiklasse 2 kan der opnås et større tilskud end til energiklasse 1 produkter. Her skal du dog være opmærksom på, at produkter, der lever op til energiklasse 2, også er dyrere, og at du kun opnår den ønskede energieffekt, hvis resten af husets klimaskærm også forbedres.

 

For VELFAC produktsortiment gælder det, at der kan søges i henhold til energiklasse 1, hvor VELFAC 200 ENERGY, VELFAC Ribo, VELFAC Classic og VELFAC In opfylder kravene. I Bygningspuljens energiklasse 2 opfylder også VELFAC Ribo, VELFAC Classic og VELFAC In kravene.

 

Bibehold stilen eller tænk nyt?

 

værdiskabende

 

Ønsker du at energirenovere din bolig og søger du tilskud via Bygningspuljen, er det vigtigt, at du giver din lokale tømrer eller VELFAC VinduesMester (og VELFAC) besked herom, så vi kan sikre, at du får de produkter, der udløser tilskud.

 

Sådan søger du tilskud

  • Du skal søge om tilskud, før projektet igangsættes. Hvis du først har købt materialer eller underskrevet en aftale med håndværkeren, kan du ikke få tilskud.
  • Din bolig skal have et energimærke, før der kan gives tilskud – medmindre du blot skal have installeret varmepumpe. Energimærkning af enfamiliehus koster i omegnen af 6.000-7.000 kr.
  • Du skal ansøge online om tilskud på ansøgningsportalen.
  • Først når du har modtaget et svar med tilsagn om tilskud (herunder hvor meget tilskud du får), skal der laves en aftale med håndværkeren om arbejdet.
  • Når der er kommet et tilsagn om tilskud, har du to år til at få gennemført dit projekt.
  • Puljen fungerer efter først-til-mølle-princippet og løb i første omgang frem til 31. december 2020, hvorefter en ny pulje starter. Energistyrelsen har fredag d. 30. oktober meddelt, at puljen dog allerede er opbrugt.
  • Der frigives nye puljer frem til 2026. Det afsatte tilskudsbeløb i 2021 er 375 mio. kr. Energistyrelsen vil senere i 2020 melde ud, hvornår puljen mere præcist åbner for ansøgere i første kvartal i 2021. Læs mere om den nye tilskudsordning hos Energistyrelsen.

 

Få inspiration til farver og vinduestyper

 

 

Emner: Tips og råd, Renovering, Før du køber vinduer, Energioptimering

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev