Tips og gode råd til boligejere

Gør dit hus klar til vinteren

03. november 2020

Rens din tagrende og undgå alvorlige skader på husets murværk og sokkel

Selvom temperaturen svinger, og der er lune dage indimellem, er én ting sikker: Vinteren er på vej.

Det betyder varm kakao, hyggelige aftener i de lune stuer og måske endda sne, som ungerne kan lege i. Men det betyder også, at huset kommer under pres. Derfor bør du gennemgå dit hus og gøre det klar til vinterens slid.

Vi har samlet en række gode råd til, hvordan din bolig bliver vinterklar. Der er en række bygningsdele, du bør være særlig opmærksom på, når du gør dit hus klar til vinteren.

I sagens natur vil de dele, der udgør husets klimaskærm – altså alt det, der skiller ude fra inde såsom tag, ydervægge, vinduer, døre og så videre – være mest udsat, når vind, nedbør og temperaturer under frysepunktet begynder at bide.

Desuden er der også ting, der ellers kan krybe lidt under radaren, men dem vender vi tilbage til.

 

Taget er mest udsat

Først kigger vi på taget. Det er klart den del af huset, der er mest udsat – og det er året rundt. Regn, sne, vind, frost, mos og solens stråling belaster tagbelægningen, og derfor er det afgørende, at taget er i god form.

Tjek, om din tagbelægning sidder fast og er tæt, og hvis det ikke er tilfældet, bør du prioritere at få det ordnet som det første. Hvis rygningsstenene eller tagstenene er løse, hvis der er tæring omkring eternitpladernes skruer eller belægningen på andre måder er i dårlig form, kan du hurtigt stå med store udfordringer.

Hvis taget ikke er tæt, risikerer du at få fugt- og vandskader i store dele af huset, og det kan både være dyrt og besværligt at få udbedret

Hvis du har skorsten, skal du være ekstra opmærksom på denne. Tjek, om den står fast, om der er revner i murstenene, og om fugerne er i orden.

 

Tagrender og nedløbsrør skal være rene

Ligesom skorstenen er udsat på grund af sin fremskudte placering, er dine tagrender og dine nedløbsrør det også.

Det samme gælder, hvis du har inddækninger – altså steder, hvor to bygningsdele møder hinanden;

  • typisk når tagoverfladen brydes af en kvist
  • en skorsten
  • et tagvindue
  • en ventilationskanal.
Inddækninger er oftest lavet af metal, og de kan løsne sig eller blive gennemtæret.

Tilbage til tagrenderne og nedløbsrør: Hold dem rene løbende. Det er ikke kun noget, du skal forholde dig til om vinteren, for tilstoppede og beskidte tagrender kan give dig udfordringer hele året.

Blade, mos, en død fugl og måske endda et par vildfarne bolde kan betyde, at vandet bliver ophobet. Det kan blandt andet give problemer med fugt i tagfoden.

Tjek også ved hjælp af et vaterpas, om tagrenden har fald mod nedløbet. Hvis det ikke er tilfældet, løber vandet ikke væk, og så bør du rette din tagrende.

Nedløbsrøret skal også holdes ved lige. Hvis røret stopper til eller er utæt, kan der løbe vand ned ad facaden, og det ødelægger med tiden facaden og soklen og kan give fugt- og vandskader.

 

Fugt i facaden eller fundamentet?

Netop facader og sokler er sammen med gavle noget, mange af os kigger på og tænker: ”Det der er så solidt, at det kan holde til stort set alt”. Men alt bliver slidt, og hvis først disse fundamentale dele af huset får skader, kan det blive besværligt og dyrt.

Kig derfor efter revner og sprækker, lyt efter hule lyde og andet, der kan indikere skader. Gå også sålbænke, vandnæser og vandbrædder efter i sømmene.

Træ er et fantastisk og slidstærkt materiale, men det kræver løbende vedligeholdelse. Det sene efterår og vintermånederne er ikke tiden til træbehandling, men du kan godt danne dig et overblik nu og sætte et kryds i kalenderen, så du – når vejret er til det – får malet og oliebehandlet dit træværk.

Læs også: Undgå fugt og råd i dit træværk

 

Gå døre og vinduer efter

Sidst, men ikke mindst, bør du gå dine døre og vinduer efter. Blandt andet bundstykker, glaslister og karme er i risikozonen for at blive fugtige og på sigt rådne, og det kan ende med en temmelig stor regning.

Tjek desuden, om døre og vinduer kan lukke ordentligt, og sørg for, at alle hasper kan lukkes. Sørg også for, at din vinduesramme er holdt ren, så der ikke sidder skidt, der gør det svært at lukke vinduet, at ventilationsventiler er rene og så videre.

Alt sammen noget, der forlænger vinduets levetid og gør det nemt at bruge.

Husk i øvrigt at høvle og slibe døre og vinduer, der binder. Hvis de ikke lukker ordentligt, er der risiko for, at det trækker ind, og det kan mærkes både på komforten og på varmeregningen.

Læs også: Sådan gør du dine vinduer klar til vinteren

 

Kig på kloak og brønd

Som vi var inde på i begyndelsen, er der også dele af huset, som ikke lige springer i øjnene – simpelthen fordi de ikke er synlige. Nemlig dine kloakker og brønde, som om noget kan opsamle skidt og snavs og dermed hindre vandet i at blive ledt væk fra din bolig.

Sørg derfor for at få renset kloakkerne. Det er nemmere, end det måske lyder, hvis du ellers låner en kloakrenser af naboen eller køber en i det nærmeste byggemarked.

Når det kommer til brønden, er det af med dækslet og væk med blade og grene. Det er ikke noget, du behøver at gøre ret tit, men det skal gøres.

Og så kan vinteren ellers bare komme an.

 

Gratis guide: Udnyt dagslyset bedre

Emner: Vedligeholdelse

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev