Håndværkerfradraget - sådan er det skruet sammen i 2021 og frem

15. april 2021

customer service_2-1Håndværkerfradraget fordobles i 2021 og servicefradraget firdobles

Går du og overvejer at give huset en overhaling og måske få gjort noget ved de gamle vinduer? Så er det måske nu, du skal sætte i gang. Håndværkerfradraget er blevet langt større i år, end i 2020.


Fradraget, som også bliver kaldt servicefradraget, er en hjælpende økonomisk håndsrækning til dig, der har udgifter til en lang række service- og håndværkerydelser – herunder eksempelvis rengøring, børnepasning og udskiftning af vinduer.

Du kan få fradrag for dele af arbejdslønnen, men der er en del arbejdsopgaver, der ikke udløser fradrag, og samtidig er der nogle økonomiske begrænsninger, som du bør være opmærksom på. Vi vil hermed prøve at give dig et overblik.

 

Håndværkerfradraget fordobles i 2021

Loftet for serviceydelser hæves til 25.000 kr., mens skatteværdien af fradraget samtidig øges til ca. 35 pct. for serviceydelser, hvor værdien hidtil har været ca. 26 pct.

Ligeledes hæves håndværkersydelser til 25.000 kr., og det skal bemærkes, at det kun er arbejdsløn, der kan trækkes fra her.

For både håndværker- og servicefradraget gælder det, at ægtefæller har ret til hvert deres fradrag - blot ikke for den samme udgift. Derfor vil man i 2021 tilsammen opnå fradrag for 100.000 kr. 

I den forbindelse er det uden betydning, hvem af dem der betaler udgifterne.

 

Få fradrag for forskellige ydelser i og omkring dit hjem

Du kan få fradrag for to typer ydelser: serviceydelser og håndværkerydelser. Det er bare ikke alle slags opgaver, der udløser et fradrag. Et flertal i Folketinget har besluttet, at målet med håndværkerfradraget er at ”lette hverdagen for familierne og reducere omfanget af sort arbejde”, og med den målsætning in mente er der lavet en positiv-liste over ting, du kan få tilskud til.

1) Serviceydelser i hjemmet

Du kan få fradrag for en lang række udgifter til serviceydelser i dit hjem – fra almindelig rengøring over vinduespudsning til børnepasning og havearbejde. Her kan fradraget tage toppen af udgifterne til nogle af de ting, som gør hverdagen nemmere at få til at hænge sammen.

2) Håndværkerydelser

Det er selvfølgelig rart at få et tilskud til havemanden, men nu og da er der brug for at sætte gang i anderledes store projekter. Du kan få fradrag for udgifter til opgaver som udvendigt malerarbejde, isolering af tag, isolering af yderdøre og udskiftning af vinduer og døre samt en hel del andre ting.

Det er værd at bemærke, at du ikke får tilskud, hvis du laver et vindueshul om til et dørhul - eller omvendt. Det samme gælder, hvis du skal have lavet nye huller i muren til vinduer eller have repareret de eksisterende vinduesrammer. På SKATs hjemmeside kan du se nøjagtig, hvilke ydelser, der udløser tilskud i 2021.

 

Guide: Find de vinduer, der passer til dit hus

_O6A4262

Hvor stort fradrag kan jeg få?

Forskellen på service- og håndværkerydelser spiller ikke kun en rolle i forhold til, hvilke typer opgaver du kan få fradrag for. Det er også vigtigt at skelne mellem de to typer ydelser, fordi det har en betydning for det konkrete fradragsbeløb, du kan få.

Ordningen er lavet sådan, at alle personer i en husstand over 18 år kan trække op til 25.000 kroner fra for serviceydelser og 25.000 kroner for håndværkerydelser. Altså vil en familie med to voksne og to børn kunne få et samlet fradrag på 50.000 kroner om året for serviceydelser og 50.000 kroner for håndværkerydelser.

Hvis der er børn i husstanden, der er over 18 år, kan de også få fradrag i samme størrelsesorden, men det kræver, at de har betalt et beløb svarende til fradraget. Og den betaling skal være foretaget elektronisk – enten til serviceleverandøren/håndværkeren eller til den i husstanden, der har betalt regningen.

Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan dele fradraget. Det spiller ingen rolle, hvem der har betalt regningen.

En vigtig detalje: Husk, at du kun kan trække udgifter til arbejdslønnen fra. Derfor kan det være en god idé at få et udspecificeret tilbud forud for en opgave, så du kan beregne, hvor stort et beløb du kan trække fra.

Husk at gemme fakturaen, hvis du får udført fradragsberettiget arbejde. Den skal du bruge, når du skal indberette fradraget til SKAT.

Kan jeg få fradrag for arbejde udført på mit sommerhus?

Du kan godt få fradrag for ydelser, der er udført på dit fritids- eller sommerhus. Men her er det kun ejere (og ægtefæller), der kan trække udgifterne fra; hjemmeboende børn over 18 tæller ikke med i det regnestykke.

Og fradraget skal findes i den samme “pengekasse”, som også kigger ned i, hvis du skal have lavet forbedringer på din helårsbolig. Sommerhuset udløser altså ikke yderligere 25.000 kroner til serviceydelser og 25.000 kroner til håndværkerydelser pr. person.

Det er værd at bemærke, at retten til at få fradrag for serviceydelser i sommerhuset bortfalder, hvis du lejer det ud. Der er særlige regler, hvis fritids- eller sommerhuset ligger i udlandet - det kan du læse mere om hos SKAT.

Hvilke betingelser gælder for ordningen?

Der er opstillet nogle krav du skal overholde, før du kan få fradragene for det udførte arbejde.

  • Regningen skal være betalt digitalt og du skal kunne dokumentere arbejdet med en faktura eller skriftlig erklæring. Har du betalt med kontanter kan du ikke få fradrag.
  • Håndværkeren der har udført en ydelse skal være momsregistreret. Er det en serviceydelse du har fået udført, er det dog ikke et krav.
  • Dit fradrag kan udelukkende ske med arbejde udført på eksisterende byggeri.
  • Bor du i andel- eller lejebolig, skal du vedligeholdelsesret over boligen.
  • Får du arbejdet udført i en helårsbolig, skal du bo i boligen imens arbejdet udføres.
  • Du skal have skattepligt i Danmark samt være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejdet blev udført.

Hvordan får jeg helt konkret mit fradrag?

Du skal selv indberette tallene til SKAT via din selvangivelse, hvis du skal have fradrag for service- eller håndværkerydelser. Det sker ikke automatisk, så husk at få det gjort, når du har betalt din regning.

  • Fristen for betaling: Senest to måneder efter årsskiftet.
  • Fristen for indberetning: Senest 1. september året efter.

Helt præcist betyder det, at ønsker du at benytte håndværkerfradraget for 2021, skal du have betalt regningen digitalt senest d. 1. marts 2022 og have indtastet fradraget på skat.dk senest d. 1. september 2022. Betaler eller indberetter du senere, vil dit fradrag gælde for indeværende år.

Guide: Find de vinduer, der passer til dit hus

Emner: Håndværkerfradrag, Rådgivning, Vinduer

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev