En ombygning af et hus, der har stået i en årrække, vil naturligt byde på masser af overvejelser om både store og små detaljer.
Huset er måske bygget i funkisstilen, eller måske er det et bondehus fra forrige århundrede, og det er i ethvert tilfælde en god ide at tage udgangspunkt i stilen og overveje, om man skal holde sig til den og bevare det nuværende udtryk, f.eks. med bondehusvinduer, eller man vil opdatere huset og få det til at se mere tidssvarende ud.
Det er op til den enkelte, og en fagmand vil altid kunne hjælpe dig. Én af overvejelserne kan være valget af vinduer, hvor både udseende og vinduernes beskaffenhed har betydning.
Vælg den rette energiklasse
Et godt sted at starte er at overveje vinduernes energiklasse. Gamle huse er ofte langt mindre tætte end huse bygget inden for de senere år, og det betyder noget for valget af nye vinduer ved en ombygning.
Hvis du ikke efterisolerer andre dele af huset (f.eks. vægge og loft) er det ikke sikkert, at det giver mening at vælge vinduer af A-klassen, fordi varmespildet fra det øvrige hus er for stort til, at det kan svare sig. I så fald kan B-mærkede vinduer være en bedre løsning.
Men hvis huset efterisoleres og gøres tæt, så det har næsten samme energiforbrug som et helt nyt hus, hænger det bedre sammen at vælge de mest energivenlige vinduer. Og skal huset sælges inden for en overskuelig fremtid, kan det være værd at tage energiklassen med i beregningen af husets værdi og vælge de bedste vinduer.
Tip: Når du skifter til energivinduer, sparer du penge på varmeregningen. Prøv vores Energiberegner, og se hvor meget du kan spare.
Udnyt varmen fra solen
En anden faktor i forhold til varmespild er mængden af varme fra solen, som kommer ind via vinduerne. Nogle steder vil der komme så meget solskin ind, at et rum eller måske hele den ene side af huset overophedes og må luftes ud for at få temperaturen ned.
I så fald kan det give mening at vælge vinduer med indbygget solafskærmning. Dog skal man huske, at solafskærmningen ses som en grå nuance i glasset, når man kigger ud, og det påvirker naturligvis udsigten fra huset.
Derudover er det ikke sikkert, at overophedning er et problem mere end en eller to måneder i årets løb. I så fald må man overveje, om det giver mere mening at leve med det og så til gengæld ikke afskærme for den solvarme, der kan trænge ind og lette på varmeregningen i de koldere af årets måneder.
Husk den friske luft
I forhold til opvarmning og solens varme er det også en god idé at se på muligheden for udluftning. Som før nævnt er ældre huse sjældent så tætte som nye, og der vil helt naturligt forekomme en vis udskiftning af luften, så indeklimaet holdes behageligt og frit for fugtig luft og kondens. Det er dog alligevel en god ide at sikre sig muligheden for cirkulation i luften ved hjælp af friskluftventiler i vinduets ramme. De kan stå åbne året rundt og sørger for, at frisk luft udefra trænger ind, uden at hjemmets temperatur falder.
Det vil til enhver tid være op til husets beboere at vælge, hvad der er de rigtige vinduer, og vi har samlet de gode råd i tre korte tips til hvad man skal være opmærksom på for at få en god oplevelse af sine vinduer:
- Stilen; overvej, om husets oprindelige stil skal bevares eller friskes op, og vælg vinduer ud fra dét.
- Udluftning; find ud af, hvordan det øvrige hus isoleres og tætnes, og vælg vinduer med mulighed for udluftning, der passer til.
- Glastype; undersøg, hvor meget sol, der kommer ind, og hvordan det påvirker hjemmet varmemæssigt, og vælg energiklasse ud fra behovet.