I mange boliger – især de klassiske af slagsen – er trævinduer et smukt og charmerende træk, som giver boligen personlighed og stil.
Men charmen går lidt af vinduerne, hvis malingen er revnet og sprækket. Samtidig er det skidt for træet, fordi fugten trænger ind og danner råd.
Derfor bør du sørge for at male og pleje dine trævinduer med jævne mellemrum. Jo mere sol, vinduerne bliver udsat for, jo oftere skal de males, så især dine syd- og vestvendte vinduer kræver regelmæssigt kærlig behandling.
Se også: 17 siders guide til maling af vinduer
Guiden til maling af trævinduer
1) Vurder vinduernes tilstand
Inden du går ud og køber spandevis af maling, bør du dog lige tjekke vinduets reelle stand, da dit malerarbejde ellers kan vise sig at være spildt. Hvis træet er helt udpint eller råddent, skal det udskiftes. Du kan tjekke træet ved forsigtigt at stikke en syl ind i træet.
- Synker spidsen 1-3 mm i, når du trykker på træet, er træet sundt og godt.
- Synker spidsen 3-6 mm i, er træet meget fugtigt og måske endda skadet af råd. De rådne dele bør udskiftes.
- Synker spidsen mere end 6 mm i, kan der være tale om et dybere rådangreb i træet. Det kræver en total istandsættelse, hvor større dele af vinduet udskiftes. (Kilde: Bolius)
Tjek også efter synlige skader og lugtgener. Råd og svamp vil typisk være synligt langs kanten af vinduet og kan komme til syne ved f.eks. flosset maling eller tydelige misfarvninger.
De første tegn på råd viser sig i bundkarmen og -rammen. Hvis der er problemer der, bør du overveje at skifte vinduet i stedet for at bruge penge og kræfter på vedligeholdelse hvert eneste år.
Kan dine vinduer godt klare sig med maling i den her omgang, kan du med fordel læse videre herunder.
Se også: 5 tegn på at du bør skifte vinduer, eller beregn prisen på nye trævinduer her.
2) Klargør vinduerne til malingen
Før du hiver malerpenslen frem, skal du fjerne al løstsiddende maling fra vinduet med skrabejern eller andet passende værktøj. Maling, der sidder godt fast, behøver du ikke at skrabe af, da det stadig hjælper med at beskytte træet.
Vask derefter rammen og karme af med malergrundrengøring og tør af med rent vand.
Herefter skal der slibes. Hvis overfladen er nogenlunde pæn, kan du nøjes med en let slibning med slibepapir eller fint sandpapir, men er overfladen ujævn kræver det en grundig slibning med groft sandpapir og eventuelt spartling af revner, ridser og sprækker.
Når slibningen og en eventuel spartling er færdig, skal vinduet støves af for slibestøv og derefter grundes med grundingsolie, de steder, hvor træet er bart. Grundingsolien sørger for at fylde træets porer, så der ikke er ”plads” til fugt.
Sørg for at træet er tørt inden grundingen, og påfør grundingsolien i tynde lag – ellers kan den ikke tørre ordentligt. Grundingen skal desuden stå og tørre til dagen efter.
Hent din guide: Forlæng dine vinduers levetid
Vejret har stor betydning for, hvor godt resultatet af dit malerarbejde bliver.
For koldt og fugtigt vejr (efterår, vinter og forår) giver dårligere indtrængning og tørring, og for varmt vejr med direkte sol (højsommer) kan give rynker og skader i malingen, fordi overfladen tørrer for hurtigt.
En passende temperatur til at male i er mellem 10 og 25 grader. Derfor er sensommeren og det tidlige efterår, hvor det generelt er lunt og tørt, et ideelt tidspunkt at male vinduer på.
Undgå i øvrigt stærk blæst, da det får støv og snavs til at sætte sig i den våde maling.
3) Mal vinduerne
Når grunderen er tør, er vinduet klar til at blive malet. For det bedste resultat skal vinduet være helt tørt, så malingen hæfter bedre, og så fugt ikke bliver spærret inde i træet.
Påfør et fyldigt lag maling og lad vinduet tørre. Påfør derefter et fyldigt lag mere – så holder malingen længere.
Sørg for at komme godt rundt om rammen og ind i alle hjørner og kanter, så du tætter de steder, hvor vand kan trænge ind. Runde eller ovale malerpensler er gode til rammer og karme, og sprossepensler er gode til detaljer, hjørner og sprosser.
Brug eventuelt malertape på ruden langs kanten af rammen for en sikkerheds skyld. Placér tapen ca. 2 mm fra kittet, da der skal males lidt ud på glasset for at tætne mod vand.