Tips og gode råd til boligejere

Nye vinduer - eller er der andre muligheder?

23. januar 2019

 

nye vinduer eller andre muligheder

Når du kigger på det mørke hjørne i stuen eller på de små vinduer på den ene mur, kan det være, at du overvejer at sætte nogle nye og større vinduer i huset for at få mere liv, lys og luft i din bolig.

I det tilfælde kan det dog være en god idé at træde et skridt tilbage og overveje, hvilken proces du er ved at sætte i gang. For lige så vel som det kan være helt oplagt at få store, moderne og energirigtige vinduer, kan det også være, at det ville være en bedre idé at tænke lidt ud af boksen og droppe idéen om vinduer for i stedet at tænke i døre.

Mange huse – ikke mindst dem, der blev bygget i 1970’erne under oliekrisen – har forholdsvis små vinduer og er derfor ganske mørke. Og derfor vil der i mange tilfælde være både god grund til og mulighed for reelt at skabe nye rum inden for de eksisterende rammer ved at tænke i større vinduespartier, havedøre med glas og skydedøre.

Ved at udskifte et vindue, et vinduesparti eller måske en mur med en skydedør kan man lukke langt mere lys ind i boligen og samtidig skabe en sammenhæng med haven, som giver helt nye muligheder både inde og ude.

Se hvordan Rikke Bandholm og hendes mand forvandlede deres mørke villa med vinduer.

Kig mod syd - men husk træerne

Det vil i sagens natur være mest relevant at tage udgangspunkt i de mure og gavle, der vender mod syd. Her vil lyspotentialet være størst på grund af solens vandring på himlen. Men du skal selvfølgelig også tænke på de konkrete forhold, der gør sig gældende for lige præcis din bolig - hvordan er husets omgivelser, hvor er der træer, der skygger for solen og så videre.

Og så skal du naturligvis tage højde for, hvordan dit hus og din have vender i forhold til hinanden. En skydedør kan tilføre dig og din familie ekstra værdi, hvis den er med til at binde huset og haven bedre sammen og give helt nye muligheder både inde og ude. Hvis du er heldig, kan det være, at dit vinduesprojekt ender med at forbedre huset i en grad, du end ikke havde forestillet dig, da du kiggede på de små vinduer og drømte om at lukke lidt mere lys ind. 

Husk at regne efter

Det er imidlertid vigtigt, at dine forberedelser er grundige, hvis du gerne vil have monteret store vinduer eller en skydedør - husets konstruktion skal nemlig kunne bære ombygningen. Hvis du vælter en mur, kan det have en afgørende betydning for husets bæreevne, så sørg for at have en ingeniør med på sidelinjen. Hvis du planlægger dit vinduesprojekt med en erfaren vinduesmontør - eksempelvis en VELFAC VinduesMester - vil du kunne rådføre dig med ham og dermed sikre dig, at tingene foregår, som de skal.

Øvelsen er altså grundlæggende at overveje, om du skal slå to fluer med et smæk. Hvis dit hus er for mørkt, hvis dine vinduer er slidt ned eller hvis sammenhængen mellem huset og haven ikke er i top, kan det være, du kan få lidt af det hele på én gang.
Stor guide: Sådan får du lys, liv og luft i boligen

Emner: Renovering, Æstetik og design, Rådgivning

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev