Tips og gode råd til boligejere

Sådan stopper du varmeregningen fra at stikke af

14. januar 2021

Radiator.jpg

Det koster penge at holde dit hus kørende, og en af de markante poster i regnskabet er udgifterne til varme. I nybyggede og renoverede boliger er der oftest tænkt i energirigtige materialer og løsninger – ikke mindst i form af energivinduer - men også i ældre huse er der mange ting, du kan gøre, så udgifterne ikke stikker af.

1) Få overblik over isoleringen

Man har ofte stort fokus på vinduerne, når man skal se, hvor et hus lader varmen slippe ud, men i mange tilfælde kan det største problem ligge helt andre steder. Hvis eksempelvis vægge og loft ikke er isoleret godt nok, kan der forekomme et stort varmetab, som ikke kan rettes op ved at skifte vinduer.

Ironisk nok kan nye og tætte vinduer rent faktisk gøre problemet større. Hvis dine vægge og lofter er dårligt isolerede, mens vinduerne er meget tætte, bliver væggene og lofterne kolde, og så kan der opstå skimmelsvamp. Overvej derfor at få undersøgt, hvordan dit hus er isoleret.

For at opnå og fastholde et godt indeklima, er der en række små ting, du bør gøre - og en række ting, du absolut skal lade være med at gøre. Læs vores 4 tips til et godt indeklima - også om vinteren.

2 Brug dine radiatorer rigtigt

Det kan virke logisk at slukke for de radiatorer, som man ikke lige sidder i nærheden af, og i stedet skrue op for den nærmeste. Men problemet er, at kombinationen af en kold og en brandvarm radiator betyder, at du ikke udnytter radiatorens varme optimalt.

Du skal i stedet bruge alle rummets radiatorer og indstille dem ens – det giver både en mere jævn varme og en mildere varmeregning.

3) Lad være med at lukke radiatoren inde

En radiator er ikke altid køn, og det kan være fristende at gemme den væk bag en sofa eller et gardin. Udfordringen er bare, at varm luft stiger til vejrs, og under normale omstændigheder får den luften i rummet til at cirkulere.

Radiatorens føler, som bestemmer, hvor meget varme der skal lukkes ud, reagerer på den luft, den er i kontakt med, så hvis den varme luft ikke kan komme væk fra føleren og stige til vejrs, vil føleren tro, at rummet er varmt og vil derfor regulere ned. Dermed kan du sidde i rummet og fryse, mens bagsiden af din sofa er helt varm.

4) Brug gardiner og persienner fornuftigt

Det giver måske sig selv, at det kan være en god idé at trække gardiner fra og holde persienner åbne i løbet af dagen, så solen kan trænge ind og være med til at varme rum op. Men husk, at logikken også gælder den anden vej rundt – gardiner og persienner er med til at holde varmen inde, så træk for og luk ned om natten for at mindske varmetabet.

5) Gulvtæpper og/eller gulvvarme?

Helt overordnet er gulvtæpper og gulvvarme en dårlig kombination. Selvom et tæppe kan være blødt og lunt at gå på, forhindrer det varmen i at trække op fra gulvet og ud i rummet. Hvis du har gulvvarme og gerne vil have tæpper, kan du overveje, om mindre, løse tæpper i stedet kunne være en løsning.

6) Overvej energiruder

Nogle gange kan man nøjes med lidt finjusteringer, og andre gange er der behov for en mere gennemgribende løsning. Selvom du gør alt, hvad du kan, for at optimere dit hus i forhold til energiforbrug, kan det nu og da være nødvendigt at gå mere grundlæggende til værks.


Dine vinduer er det måske mest oplagte sted at kigge på, hvis du for alvor skal sætte ind, og hvis dine vinduer er udtjente, kan du blive nødt til at skifte dem. Fordelen ved det er, at det er en investering i højere grad end en udgift, fordi nye vinduer smitter markant af på dine energiudgifter.

Alle vinduer på det danske marked er omfattet af Energistyrelsens energimærkningsordning, som går fra A til F, hvor A er den bedste. I dag skal alle nye vinduer have energimærkning B eller bedre, og fra 2020 er kravet energimærkning A.

A-vinduer er de dyreste, men til gengæld er de energineutrale, hvilket betyder, at de lukker mindst lige så meget varme ind i huset, som de lukker ud – året rundt.

Få styr på, hvordan du sikrer et godt indeklima 

Emner: Energi, Tips og råd

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev