Tips og gode råd til boligejere

Vinduestyper: Sådan vælger du, om du skal have træ eller træ/alu

16. september 2016

Als_0271-464021-edited.jpg

 

Hvis du er ved at bygge nyt, bygge om eller blot trænger til en udskiftning af de eksisterende vinduer i din bolig, har du nok hurtigt opdaget, at du både kan vælge imellem trævinduer og træ/alu vinduer. Og valget af vinduestype kan godt være svært.

Nogle gange er det æstetikken, der får lov at bestemme, andre gange er det et spørgsmål om praktik og vedligehold, og atter andre gange får budgettet sidste ord.

Oftest vil det være en kombination af ovenstående, og valget er naturligvis op til dig. Men for at du kan vælge bedst muligt, får du her en lille oversigt over de to slags vinduer, og hvad valget af dem hver især medfører af vilkår.

Trævinduer

classic-vinduer-2-1000px.jpgVinduesrammer af træ er et traditionelt valg, og med trævinduer får du eksempelvis Dannebrogsvinduet eller vinduer med sprosser til et helt klassisk look på huset. Der er naturligvis også mulighed for et vindue uden opdeling, når du vælger en ramme af træ, og med trævinduet får du samme fine æstetik både ude og inde.

Træ er et naturmateriale, og det indeholder fra naturens side fugt, som ledes ud til barken gennem små kanaler i veddet. Det sætter sine begrænsninger for, hvad du kan behandle træet med efterfølgende. Fugten fra træet skal stadig kunne komme ud, så en forseglende maling eller olie er ikke anbefalingsværdigt.

Men både sol og vådt vejr slider på træet, så behandling skal det have, og her anbefales det at benytte en behandling, som lader træets fugt slippe ud, men ikke lukker regn og slud ind.

Generelt er reglen, at trævinduer skal gennemgås og efterses en gang årligt, hvor du holder øje med tegn på skader fra fugt eller udtørring. Som udgangspunkt kan nye vinduer holde fem års tid, før de har brug for behandling. Det er desuden altid en god idé at vaske vinduerne, når du pudser ruderne.

Hvis du er bange for, at der er skader på vej i form af svamp eller råd, kan du undersøge med en syl eller en lille, spids skruetrækker ved at stikke den ned i træet i rammen. Sylen må ikke synke mere end 1 til 3 mm. Hvis den gør det, bør du overveje at skifte vinduerne.

Vinduer af træ vil ofte være det billigste valg, men der følger en del vedligeholdelse med, og det skal naturligvis tages med i betragtningen.

Tre gode om træ:

  • Males hvert femte år
  • Klassisk look
  • Naturligt


Træ/alu-vinduer

Der er flere muligheder, når du skal vælge vinduestyper.Hvis du gerne vil undgå at bruge mere tid på vedligeholdelse end højst nødvendigt, bør du overveje træ/alu-vinduer.

Denne vinduestyper, der kombinerer træ og alu, hvor den udvendige ramme er beklædt med en front af pulverlakeret aluminium, får du et vindue, der både er stilrent og nemt at vedligeholde, og som samtidig kan holde i rigtig mange år.

Aluminiumskanten er pæn at se på, og den kræver ikke mere end en afvaskning et par gange om året – det kan nemt klares, når ruderne alligevel skal pudses huset rundt.

Et vindue med træ som base og aluminium ud mod vejret kan godt koste lidt mere end andre typer vinduer, men til gengæld slipper du for at skulle male og efterbehandle vinduerne og sparer altså både tid og penge på dén konto.

Tre gode om træ/alu:

  • Nemt at vedligeholde
  • Pænt og klassisk
  • Vejrbestandigt


Stadig i tvivl? Kontakt os eller se vores galleri

Det er svært at sige, hvad der er den rigtige vinduestype for dig, for det kommer som nævnt an på mange ting som for eksempel hustype, budget og krav til selve vinduet.

Fælles for trævinduer og træ/alu-vinduer er, at de bør efterses årligt og få smurt beslag og bevægelige dele, så de ikke sætter sig. Og så råder vi i øvrigt til, at du altid holder øje med, om alt nu er i orden med dine vinduer. Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte en af vores kunderådgivere, som sidder klar til at hjælpe dig.

Find i øvrigt forslag og idéer i vores galleri eller eventuelt prøve VELFAC Visualizer, hvor du kan se leje med vores vinduesdesign på forskellige hustyper.

Måske er nye vinduer slet ikke en nødvendighed?

Uanset at nye vinduer vil pynte på de fleste huse, er det ikke sikkert, udskiftningen behøver ske lige nu. I vores guide "Sådan holder du liv i dine gamle vinduer" kan du, hvordan du tjekker, om de skal skifte nu, eller om du kan renovere dine eksisterende vinduer og forlænge levetiden.

Guide: Sådan vælger du det rigtige vindue til dit hus

Emner: Tips og råd, Vedligeholdelse, Æstetik og design

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev