I nybyggede og renoverede boliger er der oftest tænkt i energirigtige materialer og løsninger – ikke mindst i form af energivinduer. Men også i ældre huse er der meget, du kan gøre, så udgifterne ikke stikker af.
Reducér din dyre varmeregning med disse enkle tips
Ikke mindst foranlediget af energikrisen i 2022 er bevidstheden omkring vores energiforbrug vakt til live. Hvordan du sparer penge på din varmeregning, er råd, der står i høj kurs for tiden, og mange husholdninger gør, hvad de kan for at reducere omkostningerne. Med rette. Her i indlægget dykker vi ned i nogle af de lavthængende tips, du kan lukrere på, hvis du vil se frem til lavere varmeregninger fremadrettet.
Ofte er det de samme ting, folk ser på, når de skal "fejlsøge" og finde frem til, hvad der skyldes et højere varmeforbrug. Men hjælp til din varmeregning kan findes andre steder. Man har ofte stort fokus på vinduerne, når man skal se, hvor et hus lader varmen slippe ud, men i mange tilfælde kan det største problem ligge helt andre steder. Hvis eksempelvis vægge og lofter ikke er isoleret godt nok, kan der være et stort varmetab her, som ikke kan rettes op ved at skifte vinduer.
Ironisk nok kan nye og tætte vinduer rent faktisk gøre problemet større. Hvis dine vægge og lofter er dårligt isolerede, mens vinduerne er meget tætte, bliver vægge og lofter kolde, og så kan der opstå skimmelsvamp. Overvej derfor at få undersøgt, hvordan det rent faktisk forholder sig med din boligs totale klimaskærm.
For at opnå og fastholde et godt indeklima, er der en række små ting, du bør gøre - og en række ting, du absolut skal undlade. Læs vores 4 tips til et godt indeklima - også om vinteren.
For høj varmeregning? Gør sådan her
1. Brug dine radiatorer rigtigt - og giv dem "luft"
Har du radiatorer som varmekilde, er det godt at vide, hvad du kan gøre for at anvende dem rigtigt set med sparebriller på. Det kan virke logisk at slukke for de radiatorer, som man ikke lige sidder i nærheden af og i stedet skrue op for den nærmeste. Men problemet er, at kombinationen af en kold og en brandvarm radiator betyder, at du ikke udnytter radiatorens varme optimalt.
Du skal i stedet bruge alle rummets radiatorer og indstille dem ens. Det giver både en mere jævn varme og en mildere varmeregning. Og så skal du huske ikke at dække dem til eller have noget stående for tæt på. Det kan se smart ud med en flot radiatorskjuler, men de holder varmen indkapslet, og du får ikke det fulde udbytte af den varme, der burde strømme ud i det område, den har kapacitet til.
Varme stiger de facto til vejrs, hvilket giver cirkulation til hele rummet. Den føler, der sidder på radiatoren, bidrager til at lukke den mængde varme ud, der er behov for i rummet for at imødekomme den anmodede temperatur. Derfor er det essentielt, at radiatorer står frit og får den "luft", de skal bruge for at fungere efter hensigten. Kan de ikke komme af med varmen, reguleres varmen ned, og der kan blive koldt i stedet for.
Få styr på, hvordan du sikrer et godt indeklima
2. Brug gardiner og persienner fornuftigt
Det giver måske sig selv, at det kan være en god idé at trække gardiner fra og holde persienner åbne i løbet af dagen, så solen kan trænge ind og være med til at varme rum op. Men husk, at logikken også gælder den anden vej rundt. Gardiner og persienner er med til at holde varmen inde, så træk for og luk ned om aftenen og natten for at mindske varmetabet.
Dine vinduer bliver i løbet af natten eksponeret for lavere temperaturer udenfor, hvilket kan danne kondens på indersiden. Derfor er det vigtigt, at du anvender dine gardiner, som de bør anvendes. Altså trukket for om natten og fra om dagen.
Det giver sundere vinduer, der holder i længere tid, da de har behov for luft omkring sig særligt indendørs, så de kan komme af med varmen - og kulden for den sags skyld.
3. Gulvtæpper og/eller gulvvarme?
Helt overordnet er gulvtæpper og gulvvarme en dårlig kombination. Selvom et tæppe kan være blødt og lunt at gå på, forhindrer det varmen i at trænge op fra gulvet og ud i rummet. Hvis du har gulvvarme og gerne vil have tæpper, kan du overveje, om mindre, løse tæpper i stedet kunne være en løsning.
Gulvtæpper kan være gode i hjemmet, hvor akustikken er dårlig. Men det virker kontraintuitivt at have dem, hvis du har gulvvarme som varmekilde, og din termostat regulerer varmen efter den indstillede temperatur. Det kan godt gå med enkelte tæpper hist og her som fx under et sofabord og en sofa. Men væg til væg gulvtæpper hæmmer varmefordelingen i rummet og tømmer dit varmebudget.
4. Overvej energiruder
Nogle gange kan man nøjes med lidt finjusteringer, og andre gange er der behov for en mere gennemgribende løsning. Selvom du gør alt, hvad du kan, for at optimere dit hus i forhold til energiforbrug, kan det nu og da være nødvendigt at gå mere grundlæggende til værks.
Dine vinduer er det måske mest oplagte sted at kigge på, hvis du for alvor skal sætte ind, og hvis dine vinduer er udtjente, kan du blive nødt til at skifte dem. Fordelen ved det er, at det er en investering i højere grad end en udgift, fordi nye vinduer smitter markant af på dine energiudgifter.
Når du skal vælge nye vinduer til din bolig, er det altid en god ide at bruge lidt tid på de ruder, der skal i vinduerne. En rude er nemlig ikke bare en rude. I dag er A-mærkede vinduer standard (ifølge Bygningsreglementet 2018), hvor der pr. 1. juli 2020 blev tilføjet skærpede energikrav til vinduer og døre. Dette gælder både for renovering af helårsboliger såvel som for nybyg. Du kan finde mere information om glas og ruder her - hvad skal jeg vælge?