Nyheder og aktuelt til professionelle

Ekspert understreger: Glem ikke dagslyset, når du planlægger nordiske bymiljøer

30. marts 2023

At arbejde med byplanlægning er svært – men det er især vanskeligt på de nordlige breddegrader. Grundet vores klima og særlige lysforhold er det nemlig særdeles vigtigt at finde det rette samspil mellem dagslys og arkitektur. Det siger Paul Rogers, der er dagslysekspert hos svenske ACC Glas och Fasadkonsult. Han mener samtidigt, at det er på høje tid at modernisere den måde, vi betragter og måler dagslys i Norden.

Paul Rogers er oprindeligt fra Canada og uddannet arkitekt. Gennem hele sit liv har Paul altid været interesseret i samspillet mellem arkitektur og natur ‒ især når det kommer til faktorer som vind, energi og lys. Det der, som han siger, helt enkelt er det grundlæggende for alle bygningsmiljøer.

I 2000 flyttede Paul Rogers til Sverige, og siden 2008 har han arbejdet fuld tid som dagslysspecialist. I dag er han ansvarlig for dagslys og certificering hos ACC Glas och Fasadkonsult, hvor han sammen med sit team bidrager til at forme nutidens bybillede ved at tilbyde unik viden og analyser inden for dagslys og indeklima – tematikker, der er vigtigere end nogensinde i Norden på grund af vores specielle klima og vores stadigt tættere bebyggede byer.

Oplev, hvordan lyset strømmer ind i Bergsvågs unikke boliger på det svenske fjeld.

VELFAC, BP, Paul Rogers 1

Det er på tide at lægge de forældede metoder bag os 

Ifølge Paul Rogers har vi i Norden en forældet måde at måle dagslys på, hvor fokus ofte er på overholdelse af bygningsreglementerne. Det skal vi dog til at se ud over – og efterlade de forsimplede spørgsmål om, hvorvidt der er dagslys nok, og i stedet begynde at tale om, hvordan dagslys interagerer med arkitekturen. Paul Rogers forklarer:

- Generelt oplever vi, at mange taler om dagslys som en regel, der skal følges. Det handler ofte om, hvor meget dagslys, vi får ind i vores bygninger. Men vi skal begynde at se på dagslyskvalitet. Hvordan dagslyset ændrer sig i løbet af dagen, eller over hele året for den sags skyld, og hvordan det påvirker arkitekturen og bybilledet.

Han fortsætter:

- Vi skal tage hensyn til udsigter, adgang til direkte sollys og beskyttelse mod blænding. Vi ser, at reglerne for dagslys fortsætter med at udvikle sig fra en statisk dagslysfaktor til noget, der kaldes klimabaserede målinger. Disse er interessante, fordi de beregner dagslys for hver time af året, hvilket igen giver os mulighed for at fokusere på, hvordan dagslys påvirker arkitekturen omkring os.

Træd indenfor i det veloplyste arbejdsmiljø i kontorbyggeriet CPH Highline.

VELFAC, BP, Paul Rogers 2

De nordlige breddegrader udfordrer byplanlægningen

Dagslysforskning har en speciel betydning for os i Norden, og det er et emne, der bliver stadigt vigtigere, i takt med fortætningen af vores byer.

- At arbejde med byplanlægning er særligt svært på de nordlige breddegrader, altså over 55 grader, fordi solens vinkler er så lave. Dette skaber blænding og danner lange og udstrakte skygger, der påvirker de tilstødende bygninger. Så det er meget sværere at få den rette fortætning i byerne i Norden, hvis man ikke indtænker dagslyset på et tidligt tidspunkt, siger Paul Rogers.

Find inspiration i forvandlingen fra fabrik til boliger i Odenses gamle sukkerkogeri.

Tænk dagslyset ind – helt fra starten

Ifølge Paul Rogers er det vigtigt, at vi er opmærksomme på og forsigtige med afstanden mellem bygninger på grund af den skygge, der dannes af solens vinkler. For at imødekomme dette bør arkitekter allerede på et tidligt tidspunkt arbejde med forenkling af bygningsvolumenerne. Paul Rogers forklarer:

- Denne måde at arbejde på har til formål at se på, hvordan en bygningsvolumen påvirker dagslyset og indfaldet af sollys, så man kan teste forskellige scenarier for at afgøre, hvad der virker bedst. Det er altid godt, hvis dagslysplanlægningen allerede kan overvejes i en tidlig fase, fordi det er sværere at løse problemerne efterfølgende. Den bedste måde er at starte allerede i detaljeplanlægningen.

Lyset er nemlig særdeles vigtigt for vores oplevelse af en bygning:

"Der er en sand glæde ved at se, hvordan lyset skifter i løbet af dagen og i de skiftende årstider. Desuden tror jeg, at dagslys er en af ​​de ting, folk kigger på, når de bedømmer bygninger. Selvfølgelig mærker man også, om bygningen er varm, eller hvordan akustikken er, men dagslys er noget, der påvirker os helt dybt." VELFAC, BP, Paul Rogers 3

 

Læs også, hvordan en dansk dagslysekspert arbejder med dynamiske lysforhold.

Små ændringer kan gøre en stor forskel

Derfor er det vigtigt, at arkitekter ser nøje på vinduesåbningen og pladsen rundt om vinduet for at kunne bygge bedre og dagslysoptimerede bygninger i fremtiden. Det understreger Paul Rogers og afslutter:

- Dagslys spiller en nøglerolle i god arkitektur, og det er vigtigt at finde de rigtige løsninger, der fremmer gode lysforhold. Når det kommer til vinduesvalget, har rammetykkelsen ofte en stor effekt, og små ændringer kan virkelig gøre en stor forskel. Vi plejer at sige: "Jo tyndere, desto bedre," når vi taler om vinduesrammer – og det er virkelig rigtigt.

Se, hvordan dagslyset strømmer ind imellem de smalle vinduesrammer på KAB’s hovedkontor.

VELFAC, BP, Paul Rogers 4

Emner: Æstetik og design, VELFAC, Inspiration

Populære artikler

Seneste artikler

Emner

Tilmeld nyhedsbrev